Agentura ABL chce s Prahou 11 zrušit všechny smlouvy

Praha - Agentura ABL chce uklidnit situaci a přerušit proto všechny smlouvy s radnicí Prahy 11. Podle ředitele ABL Matěje Bárty navíc poškodila celá kauza kolem sledování politiků jeho firmu a má špatnou pověst i pro Prahu 11. Požádá proto kompetentní osoby, aby spolupráci mezi firmou a městskou částí ukončily. Uvedl to na zasedání kontrolního výboru Prahy 11, který se dnes kauzou mimořádně zabýval. Na schůzku dorazil i Jaroslav Kmenta z MF DNES a bývalá starostka Marta Šorfová. Situaci dnes řešilo i zastupitelstvo Prahy 11. Mimořádné jednání iniciovala opozice, jejíž někteří členové byli údajně sledováni. Během několikahodinového zasedání se zastupitelé vzájemně obviňovali ze lží, ze zdržování a z nepracovitosti.

Starostu Dalibora Mlejnského informace o ukončení spolupráce překvapila a moc se mu nelíbí. Spolupráce mezi oběma stranami podle něj funguje velmi dobře, rád by proto celou situaci s Matějem Bártou ještě probral. Podle mluvčího ABL Martina Marcilise jde ale pouze o návrh, protože firma nemůže smlouvy jednostranně vypovědět. Městská část uzavřela s ABL šest smluv, z nich mají být v současné době platné dvě, a to na ostrahu radničních objektů a na vypracování antikorupčního systému pro úředníky městské části.

Jednání provázela rozbouřená atmosféra

Telefonát Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Opoziční zastupitelé se dnes na mimořádném zasedání pokusili prosadit na program řadu bodů, které jsou s kauzou spjaty, a to včetně odvolání Mlejnského. Koaliční zastupitelé však žádný z nich nepodpořili. Na jednání proto vystoupil pouze Kmenta. ABL podle něj politiky nesledovala kvůli svým zájmům, ale aby pomohla Mlejnskému. Řekl ale, že k tomu nemá důkazy. Sledování se podle něj mělo týkat nejméně 12 lidí. „Všichni tito lidé z nějakého důvodu nevyhovovali panu Mlejnskému,“ dodal. Mlejnský obvinění odmítl. Radnice si podle něj žádné sledování neobjednala a on sám neměl na podobném sledování jakýkoli zájem.

Jednání od počátku provázela rozbouřená atmosféra. Na zasedání se přišli podívat příznivci opozice i koalice, při projevech zastupitelů troubili a vykřikovali. Starosta proto přivolal na pomoc městské policisty, kteří diváky vyzvali ke slušnému chování. Několik mladších přihlížejících přineslo transparenty, kterými podpořili starostu a koalici.

Dalibor Mlejnský:

„Renomovaná advokátní kancelář, kterou si najmul kontrolní výbor, konstatovala, že všechny smlouvy, tak, jak je Praha 11 za poslední čtyři roky se společností ABL uzavřela, jsou v pořádku. Nevyplývá z nich, že by si Praha 11 nebo někdo jiný na základě smluv objednával sledování politiků.“ 

Kontrolní výbor dnes dostal i právní rozbor smluv, které Praha 11 a ABL uzavřely. Jediná smlouva, která by teoreticky mohla obsahovat skryté plnění, že by ABL mohla sledovat fyzické osoby, je podle rozboru z května 2008 a týká se protikorupčních opatření. Konkrétní informace o tom, že by ABL takovou činnost dělala nebo si ji radnice objednala, se ale nenašla. Někteří členové kontrolního výboru ovšem z právní analýzou nesouhlasí.

Informace o sledování politiků zveřejnil deník MF DNES poprvé loni v září. Nedávno napsal, že získal dokumenty, které to potvrzují. ČSSD poté vyzvala ministra Víta Bártu k odstoupení. Někdejší majitel ABL ale uvedl, že agentura žádné takové objednávky nepřijímala a nikoho nediskreditovala. Dokumenty jsou podle něj silně manipulovány. Radnice Prahy 11 byla podle Bárty prověřována v tom smyslu, zda s ní může ABL spojit své jméno. Potom ABL mimo jiné prověřovala různé podněty podezření z korupce a prováděla řízené provokace členů radnice.