Jančík znovu obviněn, hrozí mu vězení

Praha – Po dvou týdnech stíhání policie znovu obvinila bývalého starostu Prahy 5 Milana Jančíka (ODS) kvůli údajně neoprávněnému postoupení pohledávek za nájemné Agentuře Praha 5. Za zneužití pravomoci veřejného činitele mu hrozí až deset let vězení. Stíhání Jančíka, které probíhalo již od konce loňského roku, bylo v polovině ledna zrušeno státním zástupcem. Jančík nicméně jakoukoliv vinu odmítá a vylučuje i pochybení zaměstnanců radnice a členů rady a zastupitelstva. Společnost Agentura Praha 5 podle policie získala neoprávněný prospěch ve výši nejméně 4,4 milionu korun.

„Pan bývalý starosta si dnes převzal usnesení o zahájení trestního stíhání,“ potvrdil mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. Policisté Jančíka obvinili již podruhé, první usnesení však státní zástupce zrušil jako nepřezkoumatelné a nezákonné. „Vzhledem k výši škody bylo nutné skutek překvalifikovat,“ uvedl Skřepek. Původní obvinění bylo ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Policie podezírá Jančíka z toho, že s Agenturou Praha 5 neoprávněně uzavřel smlouvu o postoupení pohledávek za víc než 63 milionů korun. Jednal prý bez předchozího schválení zastupitelstva, jeho souhlas však zákon v podobných případech vyžaduje. Skřepek již dříve uvedl, že bývalý starosta musel vědět, že jde o nezákonný postup. Společnost Agentura Praha 5 pak podle policie získala neoprávněný prospěch ve výši nejméně 4,4 milionu korun.

Převzetí pohledávek za nebytové prostory, které podle Jančíka mohou být vyšší než 100 tisíc korun, bylo údajně zastupitelstvem schváleno. Někteří opoziční zastupitelé ale už dříve uvedli, že jim materiály o činnosti agentury byly pouze předloženy s tím, aby je vzali na vědomí.

Jančík vinu odmítá

Jančík dříve uvedl, že považuje obvinění za absurdní. V kauze Agentury Praha 5 vylučuje jakékoliv své pochybení i jakékoliv pochybení zaměstnanců radnice nebo členů rady a zastupitelstva. Podle něj byla spolupráce s agenturou komplikovaná, ale i přesto se jí podařilo vymoci asi 28 milionů korun. Vinu vidí Jančík pouze na straně agentury, která podle něj městské části dosud dluží asi 6,5 milionu korun. Jančík tvrdil, že k postoupení pohledávek za nájemné v bytech podle zákona o hlavním městě nepotřeboval souhlas zastupitelstva, protože výše jednotlivých pohledávek údajně nepřevyšovala 100 000 korun. Přesto podle něj zastupitelé o všech krocích věděli.

Případem se policie zabývala již v minulosti, nové vyšetřování začalo loni v březnu poté, co nevládní organizace Transparency International (TIC) podala trestní oznámení. Člen organizace Stanislav Bránek v té souvislosti uvedl, že Jančíkovo nové obvinění souviselo s úpadkem jeho politické moci.

Kauzy Milana Jančíka
Zdroj: ČT24/ČTK
Vydáno pod