Ústecká ČSSD kope proti Paroubkovi

Ústí nad Labem – Nové vedení sociální demokracie v Ústeckém kraji zahájilo postup proti poslanci za Ústecko a někdejšímu předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi. Z klášterské organizace vyloučilo Paroubkova bývalého poradce Petra Dimuna a samotnému Paroubkovi zabránilo uspořádat tiskovou konferenci v zasedací místnosti krajského výkonného výboru. Po někdejším šéfovi strany požaduje, aby s krajským vedením propříště své kroky koordinoval.

Poté, co krajská ČSSD nepustila Paroubka do zasedací místnosti, musel spolu s bývalým krajským předsedou Petrem Bendou přesunout tiskovou konferenci do své mnohem menší poslanecké kanceláře. „Bylo mi řečeno, že musím požádat písemnou žádostí nejméně dva dny před konáním konference – to je to, čemu se česky říká buzerace,“ reagoval na postup spolustraníků Paroubek. Některé členy krajského vedení strany pak obvinil ze zastrašování a zavádění politiky vylučování.

Současný krajský předseda Arno Fišera řekl, že zasedací místnost slouží především k práci krajského výkonného výboru a k vyjadřování jeho stanovisek. Uvedl, že nijak nebrání tomu, aby zde Paroubek měl spolu s krajským vedením strany nějaké tiskové konference, ale musí být jasné, o čem budou. Své vlastní akce si prý ale musí dělat v prostorách, které má k dispozici. „Chceme, aby byla nějaká pravidla, aby včas řekl, jaké téma a co chce probírat a kdo ještě bude účastníkem, protože on nebude určitě mluvit za krajskou organizaci,“ uvedl Fišera.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Kdo je tady křivák?

Krajský výbor chce s Paroubkem probrat také kritické výroky na svou adresu. V den krajské konference označil nového krajského šéfa Arna Fišeru a poslance Jaroslava Foldynu slovem křivák. „Útoky pokračují a my tomu musíme udělat konec, protože to patří na stranickou půdu,“ zdůraznil předseda krajské organizace ČSSD Fišera.

Paroubek například kritizoval nedávné vyloučení svého bývalého spolupracovníka Petra Dimuna z klášterecké organizace údajně za to, že se špatně vyjádřil o vedení strany a černých duších. Podle Fišery jde jen o Paroubkův pocit. Dodal, že podobnými veřejnými prohlášeními Paroubek ČSSD spíše škodí. Paroubek uvedl, že Dimunovi již prý členství nabídlo pět místních organizací z celé republiky.

Ústecká ČSSD se pustila i do Bendy

Nové vedení ústecké sociální demokracie chce změnit také formu Krajské zdravotní, a.s. Organizace je plně vlastněná Ústeckým krajem a tvoří zastřešení pro pětici tamních nemocnic. Funkci předsedy představenstva vykonává Paroubkův politický spojenec Petr Benda. Ten dříve zastával i pozici krajského předsedy strany, pro obhajobu postu se ale nakonec nerozhodl.

Krajskému vedení ČSSD vadí, že Jiří Paroubek vystupuje téměř při každé prezentaci nových přístrojů pro některou z krajských nemocnic. Fišerův tým chce docílit toho, aby pro příště novinky nepůsobily jen jako promoakce sociální demokracie. Představitelé Ústeckého kraje dosud pozvánky na oficiality nedostávají.

„K tomu směřoval i náš krok, aby se Krajské zdravotní věnovalo širší plénum poslanců nejen za ČSSD, ale i poslanci, kteří mohou Krajské zdravotní a celému Ústeckému kraji pomoct,“ uvedl Fišera. Podle Bendy v tom není problém.