Příbram uvažuje o odchodu z SID

Příbram – K rozpadu může dospět integrace veřejné dopravy ve Středočeském kraji. Hejtman David Rath v lednu oznámil, že uvažuje o možném nahrazení společnosti ROPID, která v části regionu integrovanou dopravu zajišťuje a umožňuje na jednu jízdenku cestovat i po Praze. Vedení Příbrami nyní oznámilo, že v případě dalšího zdražování jízdenek ve druhém integrovaném systému SID, který v kraji funguje, z tohoto systému vystoupí.

Středočeský kraj se od většiny dalších regionů liší uspořádáním veřejné dopravy. V části kraje funguje systém Pražské integrované dopravy, ve kterém je zapojena železnice, regionální autobusové linky i pražská MHD, ve zbytku regionu existuje Středočeská integrovaná doprava, jež ale zahrnuje pouze místní autobusové linky. Zatímco Pražskou integrovanou dopravu organizuje společnost ROPID, Středočeskou integrovanou dopravu zajišťuje krajský úřad sám.

Změny, na které na popud kraje došlo v obou systémech, vyvolaly velký odpor v obcích a městech. Většině starostů se nelíbilo rušení spojů, nespokojeni však byli i se zvýšením jízdného. To přimělo radnici Příbrami k úvaze o vystoupení ze systému Středočeské integrované dopravy. Město totiž s regionálními linkami, které městem projíždějí, koordinuje městskou hromadnou dopravu – střídavě tak jezdí krajské a městské autobusy. Po zdražení jízdného, o kterém rozhodl Středočeský kraj a kterému se Příbram přizpůsobila, ale radnice oznámila, že v případě dalšího zvyšování cen ze systému SID vystoupí. „Jestli bude kraj dále zdražovat, tak jsme připraveni z toho vystoupit, protože volební program sociální demokracie v Příbrami je opačný než to, co se děje na kraji,“ prohlásil starosta Josef Řihák, který v sobotu obhájil post místopředsedy středočeské ČSSD.

Středočeský kraj přestal 1. února platit za stovky autobusových spojů, řada z nich proto přestala jezdit. Hejtmanství nemá na veřejnou dopravu dost peněz, proto se ve zbylých spojích zvýšilo jízdné. Další omezování provozu lze očekávat na počátku března. O dalším zdražení jízdenek ale kraj zatím nehovoří.