Ve 107 letech zemřela nejstarší žena v Česku

Velká Bíteš (Žďársko) - V domově důchodců ve Velké Bíteši na Žďársku v úterý zemřela nejstarší občanka České republiky Františka Kožnarová. Dožila se 107 let. Františka Kožnarová podle vedoucí zdravotní sestry Petry Veselé zemřela stářím, netrpěla žádnou akutní nemocí. V posledních letech už jen ležela. Nejstarší obyvatelkou podle dostupných informací je nyní Češka Marie Třešňáková. Bydlí v Jirkově na Chomutovsku a loni 29. listopadu oslavila 107. narozeniny.

Františka Kožnarová, která se narodila 25. září 1903 ve Velké Bíteši, neměla podle Veselé lehký život. Nikdy se nevdala, a ačkoli pochází z několika sourozenců, zůstala z nich sama. Vychovala bratrova syna, který za ní pravidelně docházel. Nestačila se ničím vyučit, celý život tvrdě manuálně pracovala, dokonce i v cihelně.

Ještě před několika lety žila sama v domku, kde chovala kozy a starala se o slepice, psa a kočku. „Lidé ji potkávali často s kosou, když jezdila kozám pro trávu, to jí bylo už více než 100 let. K dlouhému věku jí určitě pomohlo kozí mléko a sýry, které si z něj vyráběla,“ řekla už dříve sociální pracovnice domova důchodců Eva Dosadilová. Do domova důchodců nastoupila paní Kožnarová začátkem roku 2006 ve svých 103 letech poté, co byla několik týdnů v nemocnici.

Podle údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) žilo v lednu v České republice 502 lidí starších sta let. Dalších 411 důchodců by se letos stovky mohlo dožít. Počet obyvatel, kteří přesáhli věkovou hranici sta let, rok od roku narůstá. Letos je jich o 14 víc než loni a o 108 víc než v roce 2009.