Obcím svítá v boji s hazardem na lepší časy

Praha - Sněmovna dnes v prvním čtení podpořila hned tři návrhy na omezení hazardu. S prvním přišla ČSSD, druhý vzešel od vlády a třetí z dílny hlavního města Prahy. Vládní a pražská novela zejména posilují postavení obcí při povolování vybraných druhů hazardu, sociálnědemokratický návrh pak kromě toho sjednocuje sazby pro odvod z výtěžku a upravuje jeho použití. Všemi třemi návrhy se nyní bude zabývat sněmovní rozpočtový výbor.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) už poslancům předeslal, že je připraven respektovat jejich pozměňovací návrhy. Naléhal však, aby se nepokoušeli v rámci projednávání těchto novel měnit také zákon o daních z příjmů nebo zavádět novou loterijní daň. Přislíbil, že vláda předloží ještě v první polovině roku nový zákon o daních z příjmů. Ten loterijním firmám uloží povinnost platit daně a vedle toho na ně uvalí zvláštní loterijní daň.

Podle vládního návrhu dostanou obce možnost regulovat také například sázkové hry v kasinu. Úprava dává obcím možnost vyhláškou určit, na kterých místech a v jakém čase je provozování i dosud neregulovaných druhů hazardu povoleno či zakázáno. Karetní turnaje, například v pokeru, se budou smět odehrávat jenom v kasinu.

Šéf Asociace provozovatelů kurzového sázení Marek Herman (zdroj: ČT24)

Pražský návrh se zaměřuje na povolování videoloterních terminálů a chce, aby je město mohlo regulovat stejně jako klasické herní automaty. U nich je omezená vsazená částka nejvýše na pět korun, zatímco u videoloterních terminálů omezena není. „Je to, jako kdybych srovnával sedmistupňové pivo a kořalku,“ popsal rozdíl poslanec VV Josef Novotný s tím, že za jednu hodinu na nich lze prohrát třeba milion korun. Pražská poslankyně ODS Jana Černochová poznamenala, že v Praze je již 146 kasin, zatímco třeba v celé Belgii omezuje zákon jejich počet na devět.

Návrh sociálních demokratů mimo jiné sjednocuje sazbu pro odvod části výtěžku z loterií na veřejně prospěšné účely ve výši 22 procent místo dosavadních čtyřech sazeb. Provozovatel by musel vždy nejméně pětinu z výtěžku odvést ministerstvu školství na podporu sportu. Sociálnědemokratický návrh také posiluje průhlednost nakládání s penězi od loterijních firem a jejich tok ke konečným příjemcům. Zakazuje také poskytování části výtěžku neziskovým organizacím, které zřídila loterijní firma nebo její akcionář.

Herna
Zdroj: ČT24