Nové motoráky budou nečekaně levné

Praha – Dieselové motorové jednotky, které koupí České dráhy od polské společnosti PESA Bydgoszcz, budou nečekaně levné. Za 31 vozidel zaplatí dopravce 1,988 miliardy korun, cena tak bude skoro o čtvrtinu nižší, než předpokládalo výběrové řízení. Informaci přinesl server iDnes.cz. Soupravy, které PESA dodá do Česka, by měly vycházet z jednotek, které jezdí v Itálii jako řada ATR220. Projdou však úpravami, v Itálii soupravy jezdí v tříčlánkovém provedení, ČD ale chtějí dvoučlánkové jednotky.

„V současné době probíhají procedury před podpisem smlouvy, například kontrola regionálními radami,“ řekl mluvčí ČD Petr Štáhlavský. Všechny soupravy mají začít jezdit do 28 měsíců od podpisu smlouvy – do léta 2013. Na nákup dráhy dostanou prostřednictvím krajů příspěvek z Evropské unie.

PESA Bydgoszcz zvítězila především díky nízké ceně. Celkem byly dráhy ochotny za 31 vozidel ochotny zaplatit 2,6 miliardy korun, PESA chce jen zhruba dvě miliardy. Do soutěže se přihlásily také ŽOS Vrútky, jejichž cena ale naopak překročila požadovaných 2,6 miliardy.

České dráhy budou v Polsku nakupovat poprvé. V posledních letech jim dodávali většinu nových vozidel domácí výrobci, výjimkou byla především série lůžkových vozů vyrobených ve slovinské pobočce Siemensu. Motoráky ale v současnosti žádná česká firma nevyrábí.