Podvádět na nemocenské se nevyplácí, kontroly přitvrdily

Praha – Mít neschopenku, a přitom ignorovat léčebný režim, se nevyplácí. Protože se zvyšuje počet lidí, kteří nemocenskou zneužívají, okresní správy sociálního zabezpečení přitvrdily kontroly a zvýšily jejich počet. Loni byla nemocenská odebrána 3 500 lidí, což je o čtvrtinu více než předchozí rok. Nejvíc podnětů posílají sami zaměstnavatelé, protože první tři týdny nemoci zaměstnanců zaplatí právě oni.

Při kontrolách nemocných se stále častěji opakuje scénář, kdy u domovních dveří nikdo na zvonek nereaguje a neotvírá. Jako vysvětlení si lidé vymýšlí nejrůznější důvody. Nejčastěji se obhajují tím, že spali a zvonění neslyšeli. Kontroloři se ale také setkávají s mnohem kurióznějšími výmluvami – například že dotyčný zrovna přespával v autě nebo mu vybuchl plynový kotel.

Při kontrole se musí lidé prokázat občanským průkazem či jiným dokladem a předložit neschopenku. Pokud tak neučiní, může jim kromě odebrání části nebo celé nemocenské hrozit i pokuta do výše 10 tisíc korun, v případě závažného porušení režimu pracovní neschopnosti až 20 tisíc korun.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Kontrol je více a chodí i o víkendu

Kontroloři postupem času přitvrzují. „V loňském roce bylo provedeno o 23 procent více kontrol než v minulosti. Na základě léčebného režimu byla odňata nemocenská 3 500 pojištěnců,“ upozorňuje mluvčí České správy sociálního zabezpečení Pavel Gejdoš. Nejvíce se na simulanty zaměřili v Moravskoslezském kraji, kde do terénu vyrazilo přes 20 tisíc kontrol. Pětistovka marodů pak nedodržení nemocenské pocítila na vlastní peněžence, což někteří nesli velmi těžce.

Hodit se marod a tím předejít vyhazovu z práce, je podle úředníků často využívaná taktika. Inspekce proto podněcují nejen lékaři, ale především zaměstnavatelé. Ti totiž první tři týdny pracovní neschopnost zaplatí. Na jejich žádost tak kontroly začaly chodit i o víkendu.