Miliardáři Vítkovi hrozí odebrání právnického titulu

Plzeň - Jedním ze studentů, kterým hrozí zrušení diplomu ze Západočeské univerzity v Plzni, je i realitní magnát Radovan Vítek. Píše to server Sedmička.cz. Jeho studijní výsledky obsahují řadu nesrovnalostí, mimo jiné složení zkoušky ve vazbě či v první den školy. Zároveň během dvou měsíců stihl absolvovat na dvacet předmětů, a to se známkou výborně. A navíc většina pedagogů, kteří jsou za tyto výsledky zodpovědní, musela po vypuknutí skandálu na plzeňských právech školu opustit.

Radovan Vítek tak působí jako typický příklad rychlostudenta. Nejen, že nebyl přijat ke studiu v řádném přijímacím řízení, zároveň se mu ale také podařilo školu dokončit za méně než dva a půl roku. „Není nikde doloženo jeho předchozí studium předmětů na jiných vysokých školách,“ uvedla Vladimíra Dvořáková z Akreditační komise ČR, která má pečovat o kvalitu vysokoškolského vzdělávání.

Finanční právo složil Vítek ve vazbě

Jedním z nápadných otázníků Vítkova studia je zkouška z Finančního práva 2, kterou měl podnikatel složit v době, kdy byl zadržován ve vazbě kvůli podezření z kuplířství. Pod tímto výsledkem je podepsán bývalý děkan univerzity Milan Kindl.

Podle podnikatelova advokáta Tomáše Rybáře nemají tyto informace oporu ve skutečnosti a Vítkovo studium bylo naprosto standardní. Tomu ale neodpovídá délka Vítkova studia ani forma splnění zkoušek. Tu první, Teorii národního hospodářství 1, totiž absolvoval 3. února 2003, tedy v den, kdy se zapsal k magisterskému studiu. Pedagog z plzeňských práv Petr Bezouška nicméně upozorňuje na to, že tento předmět končí jen zápočtem. „Zkouška se dělá až po dalších třech semestrech,“ uvedl.

Během dalších dvou měsíců stihl podnikatel absolvovat na dvacet předmětů, z toho devět zakončených zkouškou. Státní závěrečné zkoušky z trestního a správního práva dělal Vítek 29. ledna 2005, což je podle kalendáře sobota. V komisi, která ho zkoušela, ale nikdo z katedry trestního práva neseděl.

Sbírka zákonů
Zdroj: ČT24