Ve středu nepřežilo dopravní nehody 9 lidí, letos nejvíce

Praha - Dopravní havárie si ve středu vyžádaly v Česku životy devíti lidí, co do počtu obětí dopravních nehod se tak stal 9. únor nejtragičtějším od začátku roku. Druhý nejvyšší počet mrtvých při haváriích policisté zaznamenali ve středu 26. ledna, kdy při nich podle předběžných statistik zahynuli čtyři lidé. Loňský nejtragičtější den měl 12 obětí. Mezi mimořádně tragické nehody se zařadila i včerejší čelní srážka dvou aut na rychlostní silnici R46 u Prostějova, kde zahynulo šest lidí, z toho jedno dítě. Řidička osobního automobilu tam vjela do protisměru a střetla se s protijedoucím vozem.

Zdravotníci bojovali o životy těžce zraněných marně. Vrtulník záchranné služby už byl na místě zbytečný.

Ve středu odpoledne skončily tragicky i nehody v Nové Roli na Karlovarsku a v obci Slapy na Táborsku. V Nové Roli osobní auto srazilo osmasedmdesátiletého chodce, který náhle vstoupil do silnice. Muže převezli záchranáři do nemocnice, kde ale svým zraněním podlehl. Ve Slapech nepřežil náraz do stromu mladý řidič vozu Fiat. Proč havaroval, policie zatím stále vyšetřuje.

Nehody v lednu si přitom podle předběžných policejních statistik vyžádaly relativně nízký počet obětí, a to 39, i tak se ale nejbezpečnějším měsícem posledních let nestane. Prvenství si zatím drží loňský začátek roku, kdy při haváriích zahynulo 36 lidí, což je i nejméně od roku 1990.

Naopak nejhorším loňským měsícem byl červenec, kdy při nehodách zemřelo 103 lidí, v této tragické bilanci se odrazil zejména počátek školních prázdnin. Pátek 9. července byl dokonce nejtragičtějším dnem loňského roku, na silnicích přišlo o život 12 lidí. Po devíti obětech si vyžádaly nehody v pátek 2. července a ve čtvrtek 4. listopadu.

Vydáno pod