Wintona navrhuje na Nobelovu cenu i Němcová, má podporu ze zahraničí

Praha – Sir Nicholas Winton získal v Česku už druhou nominaci na Nobelovu cenu míru. V lednu ho navrhl místopředseda Senátu Přemysl Sobotka a dnes také předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, která pro svůj návrh získala podporu od představitelů Izraele a Velké Británie. Winton v roce 1939 zachránil z ohroženého Československa 699 převážně židovských dětí před smrtí tím, že je nechal převézt do Velké Británie.

Němcová odeslala nominaci 19. ledna na základě žádostí žáků základních škol z Kravař a České Třebové. „Říkala jsem si, že by bylo dobré získat podporu pro tuto nominaci i z jiných stran. Tak jsem oslovila také předsedu izraelského Knesetu (parlamentu) a předsedu dolní komory britského parlamentu se žádostí, aby se ke mně přidali, neboť těchto zemí se výsostně toto téma dotýká,“ doplnila Němcová. 

Němcová současně navrhuje, aby se film o transportu dětí do Británie „Nickyho rodina“ stal součástí vzdělávacích programů ve středních a možná i v základních školách. Obrátila se už kvůli tomu na ministra školství Josefa Dobeše. „Domnívám se, že by v rámci předmětu základy společenských věd či občanská výchova nebo dějepis byl tenhle film úžasným dokumentem, který dokáže jasným a srozumitelným způsobem představit mladé generaci to, co znamenalo období nástupu fašismu pro naši zemi,“ řekla předsedkyně dolní komory.   

Brífink Miroslavy Němcové a Mateje Mináče (zdroj: ČT24)

Její návrh uvítal i režisér snímku Matej Mináč. Podle něho film děti inspiruje k tomu, aby také nezištně pomohly jiným. „Ten fakt, že jsou ochotny dobrovolně dělat něco pro druhé, je něco fantastického,“ uvedl Mináč. Film vstoupil do kin v letošním roce. Mináč v něm líčí, jak těsně před druhou světovou válkou Winton zorganizoval odjezd stovek československých, převážně židovských dětí do Velké Británie, kde vyrostly u adoptivních rodičů. Jinak by skončily v nacistických vyhlazovacích táborech.