Loni se v Praze stalo nejméně vražd za posledních deset let

Praha – V Praze se loni stalo nejméně vražd za posledních deset let, policejní statistiky evidují 15 vražd a sedm pokusů o vraždu. Skoro všechny případy se policii podařilo objasnit, úspěšní byli ve dvaceti případech – jeden pachatel se ovšem nenachází na území Česka. Nejčastějším motivem byly osobní vztahy, které figurovaly u třinácti trestných činů, dále pak motiv loupežný, který se objevil u tří z nich. V pěti případech policisté zjistili požití alkoholu pachatelem. Potěšující zprávou naopak je, že v minulém roce nebyla v metropoli spáchána ani jedna vražda na objednávku.

Mezi pachateli bylo sedm recidivistů, pět žen a jeden mladistvý. Ženy jako pachatelky mají na svědomí tři napadení druha nožem, jednu vraždu novorozence a jeden případ, kdy žena odpojila od přístrojů v nemocnici svého známého. Pitva sice prokázala, že muž loni v únoru v žižkovské nemocnici nezemřel kvůli odpojení od přístrojů, ale na následky dřívějších zranění, žena byla ale obviněna z pokusu o vraždu, protože podle policie zabít chtěla. 

Jako vražedné nástroje pachatelé použili v polovině případů nůž a také různé prostředky na škrcení. Pouze u dvou vražd pachatelé užili střelnou zbraň, což je výrazný pokles oproti 90. letům, kdy byla střelba prokázána u dvaceti vražd.   

Příčiny poklesu vidí Mareš zejména v tom, že se na území Prahy nevyskytují zločinecké struktury v takové míře jako v minulosti, i to, že vyřizování účtů mezi podnikateli v dnešní době probíhá spíše přes právníky. Zmínil také důležitost registru DNA vzorků, který v mnohých případech vyšetřovatelům pomáhá.