Tajná služba odmítá předání odposlechů ke kauze Barták

Praha - Policie požádala Vojenské zpravodajství (VZ) o vydání dokumentů, které by jí pomohly rozplést okolnosti kauzy údajné korupce při nákupu nákladních vozidel Tatra. Tajná služba ale předání odposlechů odmítá. Argumentuje tím, že jí to nedovoluje zákon, protože zčásti jde o „živé“ spisy. Její šéf Ondřej Páleník je ale blízkým přítelem podezřelého exministra Martina Bartáka. Policie proto se žádostí oslovila i ministra obrany Alexandra Vondru. Ministr potvrdil, že žádost policie dostal. Bude-li to podle něj v souladu se zákonem, vyšetřovatelům vyhoví. Informaci přinesla Mf Dnes. Páleník kauzu odmítá komentovat.

Podle listu v případu na policii 21. ledna vypovídal bývalý šéf vojenské tajné služby Miroslav Krejčík, který byl kvůli kauze zbaven mlčenlivosti. Detektivům řekl, že na Vojenském zpravodajství leží stovky stran odposlechů, které nashromáždili zpravodajci v letech 2006 a 2007 v souvislosti se zakázkou na tatrovky.

„V odposleších se podle něj objevují zbrojaři, lobbisté i úředníci ministerstva obrany včetně tehdejšího náměstka Bartáka,“ řekl deníku zdroj dobře obeznámený s vyšetřováním. Podle něj sice nedokazují přímo trestnou činnost, dokládají ale vztahy mezi jednotlivými lidmi v době nákupu 556 nákladních automobilů Tatra pro armádu, což by detektivům pomohlo při vyšetřování. 

Exministra obrany Martina Bartáka obvinil bývalý velvyslanec USA v České republice a člen vedení automobilky Tatra William Cabaniss, že po něm chtěl peníze v souvislosti s armádní zakázkou. Barták to popírá. Dalšími podezřelými jsou Petr Ptáček ze společnosti Praga a podnikatel zajišťující zbrojní zakázky Michal Smrž. Podle státního zástupce Dušana Táborského, který případ dozoruje, oba podnikatelé vedení Tatry postupně kontaktovali s určitou nabídkou v souvislosti s armádní zakázkou ještě před Bartákem.

Policie se podle listu nyní zaměřuje na to, aby zjistila, zda všichni tři podezřelí jednali v součinnosti. Detektivové věří, že právě jejich vzájemné vztahy dokumenty Vojenského zpravodajství rozkrývají.

Kauza údajné Bartákovy korupce
Zdroj: ČT24