Policie dopadla část gangu vykradačů bankovních účtů

Praha - Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v sobotu zadrželi trojici mužů, kteří jsou podezřelí z výroby kopírovácích zařízení na bankomaty. Zloději jsou podle policistů jen jedním z článků mezinárodní sítě bankomatových lupičů. Díky zkopírovaným údajům vybrali lidem z kont miliony korun. V případě prokázání viny jim hrozí až dvanáctiletý trest odnětí svobody. Nyní jsou všichni obvinění ve vazbě.

Skimming je jedním z nejčastějších způsobů zneužití platebních karet. Podvodníci na určitou dobu umístí na bankomat speciální čtecí zařízení, které okopíruje potřebné informace z magnetického proužku karty. Většinou tuto čtečku doprovází i miniaturní kamera pro snímání bezpečnostního kódu PIN. Získaná data byla odesílána rovnou do zahraničí a umožnila podvodníkům vyrobit padělek karty, se kterým pak mohou vybírat peníze z účtů klientů.

„My se domníváme, že je to část mezinárodně organizované skupiny působící ve více státech a i s ohledem na to jim hrozí v horní hranici až dvanáctiletý trest odnětí svobody,“ oznámil mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták. Dodal, že dva z podezřelých jsou Bulhaři ve věku 32 a 41 let, třetím je pětatřicetiletý Čech. Případem s krycím názvem Topol se detektivové zabývali od prosince loňského roku, nadále ho vyšetřují. Podle Hantáka se muže podařilo odhalit díky kamerovým záznamům. Policisté u podezřelých našli dvě skimmovací zařízení a získali také informace, že falešné karty byly použity nejen v České republice, ale i v USA a Keni.

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

Policisté ve spolupráci s bankami nadále prověřují, na kolik bankomatů podezřelá trojice skimmovací zařízení namontovala. V té době totiž bylo v metropoli takto napadeno více bankomatů. V Praze se však od konce minulého roku množí případy další metody, kdy je čtečka magnetického proužku zabudovaná už v takzvaném dveřním vrátném - tedy automatickém zámku u dveří místnosti s bankomatem. Ten se odemkne právě protažením karty.

Lidé by si proto měli dát pozor na to, jak automatický zámek vypadá. Měla by na něm být například šipka naznačující, jak kartu protáhnout, a dioda by neměla být hluboko zapuštěná. Nejjednodušší obranou ale je opatrnost při zadávání PIN kódu. Pokud má člověk podezření, že přišel o peníze kvůli výběru z napadeného bankomatu, měl by se obrátit na reklamační oddělení své banky. Když se jeho domněnka potvrdí, dostane své úspory zpět.