Kvůli drogám zemřelo na silnici 14 lidí. Policie bude radikální

Praha – Čtrnáct životů mají během loňska na svědomí šoféři, kteří řídili a bourali pod vlivem drog jiných než alkoholu. Nejvyšší číslo v dosavadní historii statistik přimělo policii, aby proti uživatelům těchto látek přitvrdila. Nakoupila 82 tisíc orientačních testerů a chce se zaměřit hlavně na mladé řidiče a šoféry kamionů. Policisté u řidičů nejčastěji odhalí pervitin, extázi nebo marihuanu. Tyto látky ovšem každého ovlivňují jinak. „To je největší riziko, že nevím, co to se mnou udělá. Dokonce zkušenost, že několikrát jsem jel pod drogou, se může po x-té úplně lišit,“ varuje Ivan Douda ze střediska Drop In.

Loni odhalily policejní kontroly 1 450 řidičů pod vlivem drog, tedy o 300 více oproti roku 2009. Čtrnáct lidí kvůli zfetovaným řidičům zemřelo. „To číslo samo o sobě, čtrnáct usmrcených osob, je drastické,“ říká Leoš Tržil, ředitel dopravní policie.

Letos chce být policie radikální. A zatímco v předešlých letech měla pouze pár desítek tisíc orientačních testů, a musela s nimi tedy šetřit, letos jich nakoupila 82 tisíc.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

Každý podezřelý řidič, který nenadýchá alkohol a bude mít třeba rozšířené zorničky, podstoupí také drogový test. Ten ze slin nebo potu dokáže během okamžiku odhalit, jakou látku má řidič v těle.

Jenže drogoví experti upozorňují na to, že testy bývají pozitivní i ve chvíli, kdy droga už dávno neúčinkuje. Například marihuana ovlivňuje řízení po 12 hodin. „Test nedokáže odlišit, že jste ji vzali před 14 dny. A policista neví, jestli ovlivňuje řízení, nebo ne,“ komentuje to Ivan Douda.

„Jsou případy, kdy dochází bezprostředně k zadržení řidičského průkazu,“ říká dále ředitel Tržil. Získat průkaz zpátky trvá i několik měsíců. Předchází mu kompletní znalecké zkoumání krve, které prokáže, že droga v těle neúčinkovala.

Dopravní policisté a běžné policejní hlídky se zaměří především na mladé řidiče a řidiče kamionů. U šoférů náklaďáků se totiž objevily případy užívání stimulačních drog kvůli tomu, aby mohli řídit bez přestávky.

Počet řidičů pod vlivem drog
Zdroj: ČT24