Soudní poplatky se zvýší, mají odradit kverulanty

Praha - Kdo se bude chtít soudit, ten si brzy připlatí. Vláda tento týden schválila návrh ministra spravedlnosti zvýšit většinu soudních poplatků a zavést některé nové. Ministerstvo plán obhajuje jako nutnost. Poplatky jsou již deset let stejné, zatímco náklady soudů rostou. Nejen ochránci lidských práv ale varují před tím, aby vyšší poplatky nezabránily některým lidem v přístupu k právu. Nová pravidla pro soudní poplatky by mohla začít platit už v průběhu letošního roku.

Urážky, nesmyslné požadavky, osobní útoky na soudce: jen třeba Městský soud v Praze řeší takzvaných šikanózních žalob stovky ročně. Často je má na svědomí jediný člověk a denně podává žaloby nové. „I takovými žalobami se soud musí zabývat tak, aby nebránil uplatňování práva, nicméně vyřizování těchto žalob trvá třeba i 5 let, aniž by bylo ve věci nařízeno jednání,“ řekla Martina Lhotáková, mluvčí Městského soudu v Praze. Soudy i ministerstvo svorně doufají, že vyšší soudní poplatky alespoň část kverulantů odradí.

Tereza Palečková, mluvčí ministerstva spravedlnosti:

„Ve své současné výši ztratily soudní poplatky svoji regulativní a preventivní funkci, to znamená, že soudy jsou zavaleny množstvím podání, ačkoli soudní řízení by mělo být až posledním stupněm nebo způsobem řešení sporu, a ne prvním.“

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Třeba krach manželství přijde v budoucnu na dvojnásobek, prodraží se ale i politicky oblíbené žaloby o omluvu. Nově pak také zaplatí poplatek i ti, kteří u soudu budou chtít od státu náhradu škody za špatné rozhodnutí úřadu nebo za nezákonnou vazbu, což je podle ministerstva typický případ zneužívané žaloby.

Chudí lidé budou mít při zvýšení poplatků problém

Nejen veřejný ochránce práv ale varuje, aby se snaha ulehčit přetíženým soudům nepostavila třeba proti možnosti chudých lidí domoct se spravedlnosti. „Aby to nebylo tak, že si řeknou, že za takovou částku řízení podstupovat nebudou, ačkoli jsou v právu,“ obává se Pavel Varvařovský. Lidskoprávní neziskovky mu přizvukují. Jejich klienti jsou často úplně bez peněz a ministerstvo se chystá omezit i osvobozování od soudních poplatků.