Šumavský národní park povede dočasně Stráský

Praha – Novým ředitelem Národního parku Šumava se stane někdejší vicepremiér a dosavadní šéf rady šumavského parku Jan Stráský. Se svým rozhodnutím seznámil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Někdejší politik Stráský bude mít podle ministrových slov omezený mandát. Za jeho hlavní úkol označil stanovení plánu opatření, aby se zabránilo šíření kůrovce. Stráského dosavadní angažmá ve vztahu k Národnímu parku Šumava přitom kritizuje část ekologů i přírodovědců. Vzhledem k práci, kterou od ministra dostal, Stráský počítá s tím, že ve funkci bude maximálně rok a půl. Výběrová komise ministerstva v lednu doporučila ministrovi Chalupovi na funkci ředitele Národního parku Šumava Pavla Kitzbergera, Jiřího Mánka a Jaroslava Obermajera.

„Byl jsem na několika jednáních se zástupci obcí, obou krajů, se zástupci vědecké obce, s členy Parlamentu i zástupci veřejnosti. Můj dojem ze všech těchto diskusí je, že jako charakterizující prvek stávající situace na Šumavě je vzájemná nedůvěra…,“ uvedl Chalupa. Ministr konstatoval, že Stráského jmenuje k 16. únoru. „A to v roli krizového manažera s jasně vymezeným mandátem věcným i časovým,“ zdůraznil Chalupa.

Ministr Tomáš Chalupa:

„Jsem přesvědčen o tom, že doktor Stráský je osobnost požívající širokého respektu a úcty, má čistý štít i nezpochybnitelný kredit a zná na Šumavě doslova každý kámen.“

Podle Chalupových slov patří ke Stráského klíčovým úkolům vytvoření plánu opatření k ochraně lesa a stanovení plánu péče, „aby se zabránilo dalšímu šíření kůrovce“. Také bude mít na starosti zajištění nového návštěvního řádu, který vstoupí v platnost od května tohoto roku. „Myslím, že je jasné všem, že i nový řád musí být postaven na kompromisu. Každá ze stran bude muset slevit ze svých představ,“ prohlásil Chalupa s tím, že problematika splouvání Vltavy musí být součástí nového řádu.

Jan Stráský

Narodil se 24. prosince 1940 v Plzni. Absolvoval obor filozofie a politická ekonomie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V letech 1963 až 1970 byl členem KSČ. V letech 1991 až 1992 byl za ODS místopředsedou vlády ČR. V roce 1992 byl předsedou vlády ČSFR. V následujících letech zastával funkce ministra dopravy a ministra zdravotnictví. Členem ODS byl od roku 1991 do roku 1998. Poté vstoupil do US-DEU a od roku 2001 je bezpartijní. Šéfem rady šumavského parku je od roku 2007. Od roku 2006 je předsedou Klubu českých turistů.

Stráský by měl situaci v parku uklidnit a usmířit znesvářené strany. Má také připravit zákon o šumavském národním parku. Sám za základní princip své práce označil hledání kompromisu. „Vidím hřiště pro jednotlivé zákonem předpokládané - a důvodně předpokládané - činnosti parku,“ vysvětlil. Vědci podle něj na Šumavě najdou místa ukazující na to, jak mohla vypadat šumavská divočina. Zdůrazňovat prý chce také fakt, že na Šumavě je 22 obcí. Obce národního parku mají být podle něj vzorovou infrastrukturou, „neverbálním učitelem“ toho, jak se lidé v přírodě mají chovat.

Ekologové považují Stráského jmenování za vyhlášení války

Ekologická organizace Hnutí Duha Chalupův krok kritizuje. „Obáváme se, že Jan Stráský, který vede po léta s ochranou přírody nesmiřitelný boj, umožní další zástavbu národního parku, výstavbu sjezdovek a těžbu dřeva,“ řekl pro ČT Jaromír Bláha z Hnutí Duha, které dnes vydalo prohlášení, v němž označilo postup ministra Chalupy jako sdělení „milionům milovníků Šumavy, že jim navzdory vyhlašuje válku národnímu parku, ochraně přírody a turistům. Odevzdává národní park jihočeské ODS, potažmo dřevařské společnosti Lesy Hluboká.“

CHKO Šumava
Zdroj: ČT24