Student Agency bude zajíždět i do centra Liberce

Liberec - Od zítřka bude většina autobusů Student Agency zajíždět na cestě z Liberce do Prahy a z Prahy do Liberce k terminálu MHD v liberecké Fügnerově ulici. Žluté autobusy kvůli tomu budou z autobusového nádraží vyjíždět o 15 minut dříve než dosud. Nedostaly ale povolení k vjezdu do terminálu, stavět budou před ním na výstupní zastávce v Blažkově ulici. Řešení už schválil krajský úřad, nespokojeni jsou s ním ale na dopravním odboru libereckého magistrátu - obávají se nehod.

Student Agency povolil vjezd do centra v Liberci pražský magistrát v rámci udělení nové licence. Dopravce tak obešel místní úřady podobně jako před lety, kdy Liberecký kraj nechtěl Student Agency pustit na linku Liberec - Praha. Krajský úřad v Liberci tvrdí, že licence neplatí. Spor musí rozhodnout ministerstvo dopravy.

Podle vedoucí odboru libereckého magistrátu Pavla Rychetského je záliv určen jen pro výstup cestujících z městských a příměstských autobusů, nikoli pro nástup do dálkových linek. Zastávka je navíc na frekventované komunikaci, po které projíždějí stovky autobusů i nákladních a osobních aut. Podle Rychetského bude jen otázkou času, kdy někoho při nakládce zavazadel nějaké auto porazí.

Podle Dopravního podniku měst Liberec a Jablonec (DPMLJ) je to ale nejvhodnější řešení, jak umožnit stání autobusům Student Agency a neblokovat terminál městské dopravy. Ten není na tak velké autobusy připraven a navíc je už dnes na hranici své kapacity. Celý prostor je navíc pěší zónou, po níž denně projde kolem 50 000 lidí.

Stanoviště Student Agency bude podle mluvčí dopravního podniku Martiny Poršové od úterý označeno. Nevyloučila, že v budoucnu přibude i přístřešek pro cestující, který zatím zastávka nemá. Kvůli zlepšení orientace pro cestující by se tam pak podle ní mohla přestěhovat i pravidelná linka Liberec - Praha, kterou společně provozuje dopravní podnik a firma GTS Travel. Její autobusy zatím do terminálu vjíždějí.

Společnost Student Agency rozšiřuje od 15. února jízdní řád, místo dosavadních 17 spojů do Prahy a zpět, jich bude nově jezdit 20. Zároveň ale cestování zdraží o desetikorunu - běžná jízdenka bude stát 90 korun, tzv. kreditová jízdenka zdraží ze 60 na 70 korun. Kvůli rostoucím nákladům zdražoval dopravce na většině svých linek o pět až deset korun už k 24. lednu. Výjimkou bylo Brno a právě Liberec. Konkurenční GTS se zatím podle Poršové zvyšovat ceny nechystá.