Přetížených kamionů přibývá

Lanžhot (Břeclavsko) - Přetížených nákladních aut projíždějících přes hraniční přechod Lanžhot na Břeclavsku přibývá. Loni jen tam celníci zjistili bezmála 950 těchto případů, což je asi o deset procent více než předloni, informovala o tom mluvčí jihomoravských celníků Lada Temňáková. Váha používaná ke kontrole vozidel je v Lanžhotě umístěna v areálu někdejší celnice. Loni na ní celníci zkontrolovali celkem 13 000 kamionů vjíždějících do republiky a vybrali na pokutách od řidičů přetížených vozidel přes milion korun.

„Měří se tlaky na každé nápravě vozu. Menší pochybení řešíme tím, že si autodopravce pošle další vůz, na nějž se pak část nákladu z přetíženého kamionu přeloží. Větší hříšníky nevpouštíme do ČR a posíláme je zpět na Slovensko,“ doplnila mluvčí.

Nárůst počtu přetížených nákladních aut může být podle Temňákové odrazem toho, že se firmy snaží v době hospodářské krize ušetřit na přepravě a nechávají vozidla nakládat až příliš. Tyto kamiony jsou ale na silnicích podle policie nebezpečné, hůře se ovládají, a navíc ničí povrch dálnic.