Lázně Bělohrad zůstanou bez obchvatu

Lázně Bělohrad (Jičínsko) – Šance, že Lázně Bělohrad v Královéhradeckém kraji v dohledné době postaví obchvat, klesla téměř na nulu – přestože se ještě nedávno zdálo, že se brzy začne stavět. Na vině tentokrát nejsou škrty ministerstva dopravy – silnice patří kraji, který také musí stavbu zaplatit. O odvedení aut z města se připravili sami obyvatelé města. Protože se radnici nepodařilo získat pozemky, které jsou pro stavbu nutné, nemohl krajský úřad požádat o dotaci z Evropské unie.

S obchvatem lázeňského města počítal už územní plán z první republiky a také pozdější dokumenty z padesátých let. K zahájení prací ale nikdy nedošlo. Poslední pokus obchvat postavit zatím ztroskotal na tom, že se městu nepodařilo dohodnout výkup pozemků. Vlastníků je více než 150 a někteří bydlí třeba až na druhém konci republiky. „Zhruba deset majitelů vůbec nereagovalo na naše dopisy. Problém je, že se na ně těžko shání kontakt,“ shrnul starosta Pavel Šubr.

Stavba s rozpočtem asi 200 milionů korun podle starosty měla velkou šanci, že získá dotaci z Evropské unie. Jenže kraj s žádostí už déle čekat nemohl. „Proto kraj tento projekt, se kterým chtěl jít letos do boje o evropské dotace, musel odložit,“ uvedl mluvčí Královéhradeckého kraje Jiří Hošna.

Skutečnost, že město nemá obchvat, přidělává problémy i místním lázním. Silnice druhé třídy jejich areál rozděluje na dvě poloviny, což neodpovídá lázeňskému zákonu. Vedení lázní proto dává najevo nespokojenost, ale k ničemu to nevede. Město, které nestihlo vykoupit pozemky, si chce ponechat alespoň malou šanci na stavbu obchvatu v příštích letech. Snaží se, aby jeho trasa zůstala vyznačena v nově připravovaném územním plánu.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)