Policisté tajně přepisují pokutové bloky

Praha – Dopravní policisté dodatečně upravují pokutové bloky, které už podepsali řidiči přistižení při spáchání přestupku. Upozorňují na to řidiči, které překvapil počet trestných bodů na jejich kontě. Dodatečné úpravy totiž občas způsobují tvrdší bodový postih, než odpovídá spáchanému přestupku. Výsledkem může být i zcela nečekané odebrání řidičského průkazu. Policisté přitom nejsou žádní padělatelé – dodatečné úpravy dělají viditelně, používají například jinou propisku nebo část bločku dokonce přelepí korekční páskou.

Dodatečné upravování formálně již uzavřeného pokutového bloku zřejmě není výjimečné. „Podle klientů, kteří se nám ozývají, jsou to desítky případů měsíčně,“ upozornil zástupce poškozených řidičů Stanislav Šíp.

Problémy vznikají v době mezi zaplacením pokuty a okamžikem, kdy policie odešle záznám o přestupku obecnímu úřadu, který má udělit trestné body. Řidiči tak sice neplatí vyšší pokutu, než jim náleží, ale mohou i bezdůvodně přijít o řidičský průkaz.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Oběti policejní zvůle přitom nejsou většinou žádní silniční piráti – jde o řidiče, kteří svoji chybu přiznávají a jsou bez okolků ochotni přijmout trest. Naproti tomu sami policisté přejali chování toho nejhoršího, co po silnicích jezdí, a kličkují. Když část řidičů, kteří měli podle všeho mít na kontě méně trestných bodů, než měli, chtěli pokutové bloky vidět, policie oznámila, že byly „omylem skartovány“. „Došlo v některých věcích ke skartaci pořízených rozhodnutí, aby již nebyla možná jejich kontrola,“ shrnul Stanislav Šíp.

Ne vždy ale byly problematické bloky zničeny, řidiči se tak dočkali řádného odškodnění. „Zjistili jsme, že zápis nesouhlasil s blokem, který vypsali. Takže mi museli vrátit jak pokutu, tak body,“ popsal původně potrestaný řidič Ivo Štípek.

Mnohem častější než pozměněné bloky jsou nepořádně vyplněné dokumenty. Například v případě, kdy řidič překročí povolenou rychlost, chybí na bloku často údaj, jak vysoký vlastně rychlostní limit byl. Ovšem i to je chyba, kterou vedení policie přiznává. „V případě vymezení skutku by v pokutovém bloku měla být vypsána jak právní kvalifikace, tak slovní popis daného jednání,“ podotkla policejní mluvčí Veronika Hodačová.

Jediným trvalým řešením situace zřejmě bude pouze změna podoby pokutových bloků. Do té doby se mohou řidiči před policejní zvůlí chránit pouze tak, že si vyžádají potvrzení o provedeném úkonu.

Vydáno pod