Některé školky se při přijímání dětí nechovají férově

Brno - Ředitelé některých mateřských škol používají podle ombudsmana Pavla Varvařovského při přijímání dětí nevhodná kritéria. Mohou se tak dopustit diskriminace. Kvůli nedostatečné kapacitě bývají odmítány například děti, jejichž rodič pečuje doma ještě o mladšího sourozence. Školka se tak redukuje na hlídací zařízení a dítěti se podle něj znemožňuje přístup ke vzdělávání. Kancelář ombudsmana dělala průzkum v asi 50 školkách. Ze svých poznatků pak vytvořila pravidla slušného zacházení. Přednostně by měly být například přijímány děti, které žijí na území obce. Podle zákona se upřednostňují i předškoláci. Varvařovský ale upozornil, že školku zároveň nelze zcela zavřít dětem mladším pěti let.

„Školky v této republice patří do vzdělávacího systému. Je to zaprvé o právu dítěte na vzdělání a teprve zadruhé o hlídání,“ upozornil ombudsman. Podle právníka kanceláře Michala Čermáka je nepřípustné i zvýhodňování dětí rodičů pracujících ve zdravotnictví a školství. Mnohé školky takové pravidlo údajně používají. V jednom případě se setkal i s mateřskou školou, kde byla kritéria formulována tak, že to „zavánělo“ snahou nepřijmout romské děti.

Legitimní je pouze upřednostňování starších dětí

Problematické je podle ombudsmana také přijímání jen těch dětí, jejichž rodič chodí do zaměstnání. „Pokud jste nezaměstnaný rodič a nemůžete mít dítě v mateřské škole, šance, že práci najdete, je nulová,“ uvedl Čermák. Ombudsman upozornil i na místo trvalého pobytu, které se mnohdy liší od adresy, kde rodina skutečně bydlí. Školky by proto podle něj měly brát ohled i na tento fakt. „Samozřejmě jsme si vědomi, že problém je i v rozporu mezi nabídkou a poptávkou,“ dodal Varvařovský.

Nejčastější kritéria pro přijetí dítěte do školky:

  • věk
  • zdravotní stav
  • vztah rodičů k obci a orgánům veřejné moci
  • zaměstnanost rodičů
  • trvalý pobyt
  • sourozenci

Legitimní je podle ombudsmana upřednostňování starších dětí. „Se vzrůstajícím věkem a blížící se povinnou školní docházkou je žádoucí, aby se dítě vzdělávalo s vrstevníky v kolektivu a získalo samostatnost,“ uvedl v tiskové zprávě. Podle něj ale toto kritérium nelze uplatnit úplně a například školku zcela zavřít dětem mladším pěti let.

Drábkův recept: za školky víc platit

Část rodičů si kvůli nedostatku kapacit školek zkouší místo pro děti pojistit například sponzorským darem. Diskusní fóra na sociálních sítích jsou takových příkladů plná. Systém chce změnit ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Podle něj by obce mohly nově vybírat od rodičů až dvě třetiny nákladů na provoz školky. Doteď je to jen polovina. Podle kritiků budou takto ale zvýhodněni děti bohatých rodičů a v pořadnících pak přeskočí děti z chudších rodin. Drábek si ale myslí, že se toto nestane. Podle něj se tak zvýší kapacita školek. Ministr rovněž zvažuje zavedení placení posledního ročníku školky.

  • Pavel Varvařovský autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1896/189526.jpg
  • Jaromír Drábek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2245/224463.jpg
Vydáno pod