Muže vláčeli přivázaného za autem, odsedí si 19 a 17,5 roku

Ostrava – Krajský soud v Ostravě dnes vynesl rozsudek nad násilníky, kteří loni v květnu přivázali 27letého muže za auto a vláčeli ho za sebou skoro kilometr a půl. Jakub Mikula a Petr Dudič půjdou za pokus o vraždu na 19 a 17,5 roku do vězení. Mikulovi přitížilo, že u soudu mlžil a svaloval vinu na druhé. U Dudiče soud přihlédl k tomu, že nebyl nikdy soudně trestán za násilnou činnost. Po měsíci na útěku navíc vše přiznal a usvědčil i Mikulu. Třetí obžalovaný Pavel Pavlica dostal podmínku za omezování osobní svobody. Dvěma hlavním viníkům hrozil trest v sazbě od 15 do 20 let. U soudu se shodli jen v tom, že Pavlica z auta vystoupil ještě před samotným pokusem o vraždu. Rozsudek není pravomocný. Dudič a Mikula se na místě odvolali.

Poměrně vysoké tresty soudkyně uložila především za brutalitu obou odsouzených. „Znalkyně u soudu uvedla, že poškozený utrpěl nezvykle brutální a bolestivá poranění. Podle ní naplnila kritéria mučivých útrap. Napadený navíc přežil jen shodou náhod,“ uvedla soudkyně. Mikula od začátku vinu popíral a tvrdil, že také z auta vystoupil a na odlehlém místě na kamaráda čekal. S vláčením prý neměl nic společného. Jeho výpovědi ale soud neuvěřil.

David Bělica ležel po útoku dva měsíce v nemocnici. „Měl jsem hluboké rány na obou lýtkách, na ruce a hýždích,“ vyjmenoval už dříve svá zranění. Dodal, že následky pociťuje dodnes: „Jednu hýždi vůbec nemám. Byla sedřená až na kost.“ Silné bolesti při chůzi a změnách počasí pociťuje dodnes. Poškozené měl i plíce. Život mu zachránil policista, kterého nad ránem vzbudil štěkot psa. Když zjistil, co se stalo, začal agresory pronásledovat. „To je podle nás jediný důvod, proč auto řízené Dudičem zastavilo a obžalovaný tělo odpojil a zanechal na místě,“ uvedla soudkyně.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Celý incident se odehrál loni 23. května. Trojice obžalovaných jezdila celý večer a část noci po Karvinsku a Ostravsku. Navštěvovali bary a restaurace, kde všichni pili alkohol. Okolo půlnoci skončili v Šenově na diskotéce. Tam trávil večer i Bělica, který se dostal do konfliktu s Mikulou. V obavách z přesily po krátké rvačce začal utíkat a část dalších hostů jej pronásledovala.   

Dostihla jej ale už jen trojice Dudič, Pavlica a Mikula. Bělicu zbili a naložili do kufru. Dudič pak Pavlicu vysadil nedaleko diskotéky a pokračoval dál jen s Mikulou. V Prostředních Bludovicích auto zastavili a muže z kufru vytáhli. Podle výslechu oběti i obviněných se napadený muž bránil, proto mu Mikula kolem nohy uvázali lano a 1,4 kilometru ho táhli po silnici za autem. Následně jej odvázali a ponechali na místě s těžkým zraněním.