Expolicista a úředníci z Písku obviněni za zahlazování přestupků

Praha - Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 obvinilo expolicistu z dopravního inspektorátu krajského policejního ředitelství Jihočeského kraje a dva zaměstnance Městského úřadu v Písku z toho, že ovlivňovali vyřizování dopravních přestupků ve prospěch pachatelů. Všichni tři jsou podezřelí ze zneužití pravomoci úřední osoby, bývalý policista vedle toho z podplácení a úředníci z přijetí úplatku.

„Zadržený bývalý policista spolu se dvěma úředníky se měli dopustit korupčního jednání a zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s nestandardním postupem při vyřizování přestupků na úseku dopravy, spočívajícím v ovlivňování správního řízení ve prospěch pachatelů závažných dopravních přestupků tak, aby byl znemožněn jejich zákonný postih,“ uvedla mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Obvinění dvou pracovníků Městského úřadu v Písku je pro jeho úředníky i vedení velkým překvapením. „V pondělí policie zajistila dokumenty, materiály, počítače, které jsme zapsali k archivaci a víc o tom nevíme,“ uvedl mluvčí úřadu Roman Oldřich. Státní zastupitelství pro Prahu 1 je obvinilo ze zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatků.  Oba jsou dlouholetými a podle mluvčího radnice i bezproblémovými zaměstnanci. „Zůstávají nadále v pracovním poměru. V tomto případě ctíme presumpci neviny,“ dodal mluvčí.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Státní zástupce podle ní akceptoval návrh inspekce a všechny tři zadržené obvinil. Na případu vedle inspekce pracoval odbor hospodářské kriminality služby kriminální policie krajského policejního ředitelství Jihočeského kraje.