Dopravu komplikují sněhové přeháňky

Praha - Kluzké silnice zkomplikovaly dopoledne dopravu zejména v Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém, Pardubickém kraji a na Vysočině, policisté kvůli ledovce zaznamenali nárůst většinou lehkých dopravních nehod. Během dne by se měla objevovat už jen výjimečně. V Karlovarském kraji musí řidiči počítat s komplikacemi v dopravě způsobenými sněhovými přeháňkami, které se začínají vyskytovat v celém regionu.

Sníh je sice zatím mokrý, ovšem k večeru, v noci a v pátek ráno mohou vozovky namrzat nebo se bude vytvářet náledí. Na hlavní cestách i silnicích nižších tříd sníh odtává, takže jsou mokré a při zvýšené opatrnosti sjízdné. Ve vyšších horských polohách sníh ale může na cestách zůstávat a po ochlazení namrzat. Ráno se vyskytovalo mrznoucí mrholení u Skalky nebo směrem na Jindřichov.

Náledí způsobilo mrholení, které se objevilo už ve středu ve večerních hodinách. Silničáři hlavní tahy ošetřili chemicky, vozovky jsou proto vlhké. Sněhové přeháňky se objevují na Pelhřimovsku.

Tři osobní automobily havarovaly ráno v Okružní ulici v Humpolci na Pelhřimovsku, nehoda je hlášená také v Jamném na Jihlavsku. Havárie se obešly bez zranění. Během noci hasiči vyjížděli k dalším dvěma dopravním nehodám.

Počasí během dne

Většinou zataženo, místy slabé sněžení nebo mrholení, zpočátku mrznoucí. Na jihozápadě a západě území srážky jen ojediněle. Ojediněle mrznoucí mlhy. Nejvyšší teploty -1 až +3 °C, v 1000 m na horách kolem 0 °C. Mírný jihovýchodní až východní vítr 3 až 7 m/s, na Českomoravské vrchovině a jižní Moravě čerstvý 5 až 10 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, bude k večeru slábnout.

Silnice v Pardubickém kraji v některých místech namrzají nebo se na nich tvoří náledí. V okolí Moravské Třebové a Poličky se vyskytují i sněhové přeháňky. Námrazu a náledí hlásí silničáři z okolí Lanškrouna, Moravské Třebové, Ústí nad Orlicí, Poličky, Vysokého Mýta a v Železných horách. Na Hlinecku zůstávají v lesních úsecích místy zbytky zledovatělého sněhu.

V horských oblastech Královéhradeckého kraje zůstává na některých silnicích vrstva zledovatělého sněhu. Z Náchodska hlásí silničáři sněhové přeháňky. Ledové zmrazky a koleje jsou například na silnici II/252 v Krkonoších, zledovatělý sníh zůstává také v lesních úsecích v Orlických horách.

Meteorologové dnes dopoledne varovali před ledovkou a náledím v Jihomoravském kraji, kraji Vysočina a také v Olomouckém a Zlínském kraji.