V první polovině února nepřežilo nehody už 32 lidí

Praha - Od začátku roku do poloviny února nepřežilo nehody na silnicích již 73 lidí. Jen za prvních 15 dnů letošního února zemřelo při haváriích 32 osob, to je více než za celý loňský únor. Únorovou bilanci dopravních nehod ovlivnila mimo jiné jedna z nejtragičtějších dopravních nehod za poslední roky, při které na Přerovsku 9. února zahynulo najednou 6 osob. Jednalo se o nehodu s nejvyšším počtem usmrcených od 13. února 2008, kdy u Slaného zahynulo najednou 8 lidí, informovala o tom policejní mluvčí Veronika Hodačová.

Pohled do letošních statistik ukazuje, že se téměř 80 procent nehod stalo na mokrých, zledovatělých nebo zasněžených vozovkách. Řidiči tak mají stále problém reagovat na aktuální povětrnostní podmínky a stav komunikací. Situaci komplikují často se měnící klimatické podmínky.

Lepší počasí snižuje u řidičů ostražitost, která jim následně chybí při dalším nástupu projevů zimy. Navíc ani pěkné slunečné počasí není zárukou toho, že se řidiči nesetkají s lokální námrazou nebo mokrou kluzkou vozovkou.

„Řidiči, ale i nemotorizovaní účastníci silničního provozu by si měli uvědomit, že i malá nepozornost může vést k dopravní nehodě s tragickými následky. Je proto nutné věnovat maximální pozornost aktuálním povětrnostním podmínkám a stavu vozovky a přizpůsobit včas rychlost jízdy,“ uvedla Hodačová.