Za zmizení 500 milionů z ČKA potvrdil soud 5,5 a 8,5 roku

Praha - Odvolací pražský vrchní soud dnes potvrdil rozsudek krajského soudu a poslal Jana Šika a Miloše Skořepu na 5,5 a 8,5 roku do vězení za ztracených 500 milionů korun z účtů dceřiné firmy České konsolidační agentury (ČKA), společnosti Galileo Real. Peníze podle obžaloby převedl bez souhlasu představenstva bývalý manažer Jan Šik v roce 2005 do zahraničí a podnikatel Miloš Skořepa je pak použil na soukromé aktivity. Většina ze zmizelých peněz se nakonec do Česka vrátila - zaplatila je švýcarská banka. Zbylých 96 milionů a úroky mají podle dnešního rozsudku zaplatit Šik se Skořepou. Šikův obhájce Jan Bělohradský ale s rozsudkem spokojený není a bude podávat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Třiatřicetiletý Šik se u soudu hájil tím, že chtěl pouze zhodnotit peníze. Podle svých slov věřil, že je vše legální. Podle státního zástupce Petra Pješčaka si ale musel být vědom, že pokud provádí takové transakce, tak ke škodě může dojít. Bývalému manažerovi hrozilo za trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku až osmileté vězení, podnikateli za podvod až desetiletý trest. Skořepa je však stíhán jako uprchlý. Předloni v lednu byl zadržen ve Spojených arabských emirátech, později byl propuštěn na kauci.

„Rozsudek považuji za správný, zejména z toho hlediska, že potvrdil závěry obžaloby od počátku,“ reagoval Pješčak. Obhájci obou mužů ale s rozsudkem spokojení nejsou. „To, co jsme tvrdili od začátku, že na celé té transakci bylo zúčastněno několik osob, několik subjektů, zůstalo neprošetřeno,“ uvedla obhájkyně Miloše Skořepy Klára Slámová.

Reportáž Magdy Trojanové (zdroj: ČT24)

Podle obžaloby slíbil Skořepa Šikovi, že mu pomůže zhodnotit finanční prostředky Galileo Real. Nejprve mu poradil, aby peníze zaslal do francouzské Société Générale (SG). Šik to v roce 2004 udělal, banka však nechtěla převést peníze na Skořepův účet a poslala je zpět do ČR.

Slámová: Skořepa si myslel, že jde o úvěr od banky

V březnu následujícího roku proto podle žalobců napsal podnikatel dopis, na jehož základě odeslal bývalý manažer půlmiliardovou částku do švýcarské United Bank of Switzerland (UBS). Bankovní poradce pak na Skořepovu žádost převedl finanční prostředky na jeho běžný účet. Skořepa potom podle obžaloby peníze rozesílal na svá další konta, některé si pak v hotovosti vybral. Podle Slámové si myslel, že jde o úvěr od banky.

Roman Skořepa
Zdroj: ČT24/www.policie.cz