Platby jednotlivým nemocnicím se liší až o 200 %

Praha – Z údajů Všeobecné zdravotní pojišťovny vyplývá, že se úhrady pro jednotlivé pojišťovny za stejný zákrok liší až o 200 procent. Upozornila na to Platforma zdravotních pojištěnců. Třeba za operaci slepého střeva tak může jedna nemocnice v kraji dostat až o několik tisíc víc, než jiné zařízení v sousedním městě. Platforma tvrdí, že právě v systému úhrad zdravotních pojišťoven se dají najít miliardy chybějící v českém zdravotnictví. VZP však tvrdí, že vybrané peníze vynakládá účelně, žádná jiná pojišťovna potřebná data nezveřejnila.

Největší rozdíly jsou mezi fakultními a krajskými nemocnicemi. Ty první dostávají peníze od státu, druhé platí kraje, fakultní nemocnice prý ale dostávají od pojišťoven více peněz. „Pokud by byla poskytována stejná úhrada za stejnou produkci nemocnic, lze se domnívat, že úspora pro systém zdravotnictví při zachování kvality by byla v řádu několika miliard,“ domnívá se Ondřej Dostál z Platformy zdravotních pojištěnců. 

Z údajů Všeobecné zdravotní pojišťovny navíc vyplývá, že se podle krajů liší i přístup pacientů k té nejlepší a nejdražší zdravotní péči. Špičkový lékařský zákrok přitom někdy může být i otázkou přežití. Podle náměstka ministra zdravotnictví Vladimíra Pavelky (TOP 09) by se však tyto rozdíly měly setřít v novém úhradovém systému.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod