Policie žádá poslance o vydání Humla

Praha – Policejní vyšetřovatelé požádali Poslaneckou sněmovnu o vydání poslance Věcí veřejných Stanislava Humla k trestnímu stíhání. Sněmovní výbor o této záležitosti začne jednat v úterý. Sám poslanec Huml nemá tušení, jaký důvod může policie ke své žádosti mít. Na svých webových stránkách zveřejnil Huml dotazy časopisu Týden ohledně dopravních znaleckých posudků. Kvůli jednomu z nich, údajně zmanipulovanému, na něho prý podal soudce trestní oznámení a stížnost ministerstvu spravedlnosti.

„Moje stanovisko je takové, že ať to bude cokoli, a předesílám, že to sám přesně nevím…, tak rozhodně požádám sám o své vydání,“ řekl pro ČT Stanislav Huml. „Jediná věc, kdy jsem přišel do kontaktu s policií, je kauza z roku 2009, je to složitý technický problém. Dostal jsem se do konfliktu se soudcem Říhou na Praze 2, když jsme tam prezentovali náš znalecký posudek. Jiná věc mě nenapadá,“ prohlásil Huml pro server iDnes.cz.

Kvůli znaleckému posudku podal na Humla v roce 2009 trestní oznámení soudce Jiří Říha:

„Vyhodnotil jsem výpověď zástupců tohoto ústavu, tedy znalecký posudek, jako nepravdivý, a z tohoto důvodu jsem na ně podával trestní oznámení.“

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Tejc případ komentovat nechtěl, bylo by to prý nekorektní, s věcí se totiž bude muset seznámit i Huml. Tejc soudí, že v úterý si výbor vyžádá od policie spis a následující týden si pozve Humla. Sněmovna bude muset rozhodnout o jeho případném vydání policii na schůzi, která začíná 15. března. Do té doby musí výbor vydat doporučení, jak mají poslanci rozhodnout. Huml uvedl, že imunitu využít nechce a bude žádat, aby ho sněmovna vydala.