Přetížený Náchod si uleví sám

Náchod – Obchvat Náchoda v dohledné době nevznikne. Protože je ale situace na městském průtahu katastrofální, připravila radnice změny, které průjezd Náchodem usnadní a městu uleví. Vznikne tak nový most přes Metuji, bude změněno značení jednosměrných ulic, úpravou by měly projít také kruhové objezdy. Celkem zaplatí město za dopravní změny stovky milionů korun, finanční podporu Náchodu slíbil ministr dopravy.

Státní silnice, která Náchodem prochází, slouží jako hlavní spojnice Hradce Králové i Prahy s polským Kladskem nebo Vratislaví. Městem tak projíždí jeden kamion za druhým, město patří mezi dopravně nejzatíženější města v Česku. Lidé se nemohou spoléhat na jízdní řády autobusů ani na vlastní auta – v zácpách se vše zpožďuje. Stavba obchvatu se přitom neustále odsouvá a vůbec nefiguruje v superkoncepci ministerstva dopravy.

Hlavnímu průtahu má odlehčit série úprav, kterou připravil zvláštní tým dopravních expertů ustavený novým vedením radnice po loňských komunálních volbách. Nyní budou materiál posuzovat radní, zastupitelé a veřejnost. Některé části bude město projednávat s Ředitelstvím silnic a dálnic.

Starosta Jan Birke o možných úpravách už hovořil s ministrem dopravy Vítem Bártou. „Pan ministr přislíbil finanční krytí potřebných dopravních opatření v řádu stovek milionů korun,“ uvedl starosta.

Dopravní změny v Náchodě

  • výstavba nové komunikace a mostu přes Metuji ve Starém Městě
  • stavební úpravy kruhových objezdů u Slávie, Itálie a Čedoku (např. přesun přechodů pro chodce)
  • otočení provozu ve čtyřech jednosměrných ulicích v centru – vznik alternativního průjezdu
  • úprava křižovatky u Kauflandu v Bělovsi