Někteří lékaři se nemohou vrátit, mezi nimi i Engel

Praha – První nemocnice hlásí stažené výpovědi. Většina lékařů ale čeká až na příští týden a jednání vlády, které má zdravotnické memorandum potvrdit a novou tarifní tabulku schválit. Někteří ředitelé však avizují, že pro všechny lékaře místa už nemají. A jak pořadu 168hodin řekl i šéf lékařských odborů Martin Engel, o místo přijde asi i on sám. To však vyvolává u lékařů zlou krev a na některých místech přestali stahovat výpovědi. Trvají na tom, že nemocnice musejí přijmout zpět všechny lékaře, kteří hrozili odchodem.

Celostátní válka o zdravotnictví je zažehnána, lokální bitvy o lékaře však začínají. Tu osobní o svoje místo rentgenologa v pražské vinohradské nemocnici svádí i šéf odborářů Engel. Na jeho místo už před časem nemocnice zajistila náhradu, brát zpátky ho tak nemusí. „Říká se, že revoluce žere svoje děti. Doufám, že já nebudu tím případem,“ glosuje nepříjemnou situaci Engel. Ředitel nemocnice Marek Zeman ale upozorňuje, že na takovou situaci pamatuje i memorandum, které říká, že to jsou případy, kdy se nemusí brát lékaři zpět. Je připraven vzít zpět většinu lékařů, ne však všechny. Výhružky lékařů označil za nepřijatelné.

Jenže odbory viní management nemocnice z účelového jednání. „Alespoň co máme zprávy, dotyčná osoba ještě neukončila lékařskou fakultu, takže my to považujeme za jakousi provokaci,“ reagoval nespokojeně člen představenstva Lékařského odborového klubu (LOK) Miloš Voleman. Odboráři se za svého vůdce postavili a řediteli vinohradské nemocnice vzkázali, že pokud je nevezme všechny zpět, ve výpovědích setrvají. Předjednaný stejný postup mají se všemi pražskými nemocnicemi. Během večera požádají o podporu i lékaře v krajích. Podle Volemana se totiž loni v prosinci odcházející lékaři zároveň připojili k tzv. dohodě o solidaritě, která počítá s tím, že pokud bude někdo v důsledku akce Děkujeme, odcházíme potrestán, tak ho ostatní lékaři podpoří.

Lékaři ve výpovědi se semkli

Někteří lékaři jsou již nyní připraveni pražské odboráře vyslyšet. „Vzhledem k tomu, že je snaha perzekuovat doktora Engela, tak v opavském a krnovském LOK budeme solidární a v tuto chvíli pozastavujeme stahování výpovědí,“ potvrdil například předseda Lékařského odborového klubu v Krnově Bronislav Sedláček. Nedostatečné záruky pro všechny rozčilují i některé lékaře v ostatních krajích. Například protestující lékaři na Vysočině vyjadřují solidaritu se svými kolegy ve Zlínském kraji a tvrdí, že své výpovědi nestáhnou dřív, než uherskohradišťská nemocnice přijme všechny své lékaře zpět.

Na východě Moravy totiž ředitel nemocnice lékařům vzkázal, že se automaticky na svá místa nevrátí. Reakce uherskohradišťských doktorů byla rychlá. Po pondělní dohodě postavili spor do osobní roviny a dali na vybranou: Buď zůstane ředitel, nebo my. „Lékaři si mohou podat znovu žádost do pracovního poměru. S jejich požadavky bude nakládáno podle aktuálních personálních požadavků,“ vzkázal jim mluvčí nemocnice Ludvík Valouch. Lokální problémy tak opět celý spor vyostřují. Zda přerostou v další celostátní krizi, se ukáže až příští týden.

Vydáno pod