Downův syndrom lékaři poznají z krevního testu

Praha – Každá matka má zájem na tom, aby se jí narodilo zdravé dítě. Vzhledem k tomu, že mnoho žen v posledních desetiletích odkládá těhotenství na pozdější věk, roste riziko. Těhotné ženy tak podstupují jednu prohlídku za druhou a některé nejsou zcela bez rizika. Jedno z největších rizik představuje test na Downův syndrom - amniocentéza. Vědci teď tvrdí, že přišli na bezpečnou a jednoduchou metodu, jak nemoc odhalit. Totiž z krve matky.

Amniocentézou se rozumí odebrání vzorku plodové vody matky injekcí do břicha. Jedná se o nepříjemný a docela nebezpečný zákrok, při kterém hrozí nitroděložní infekce nebo i potrat, v jednom ze sta případů. „Pětasedmdesát procent takto potracených plodů přitom bylo v pořádku. To je hodně, ten zákrok rozhodně nelze brát na lehkou váhu,“ vysvětlil jednatel Asociace Downova syndromu ve Velké Británii Richard Davis.

Zjistit riziko Downova syndromu z krevního testu se lékaři snaží už desítky let. Vědci v Hongkongu teď tvrdí, že umějí s vysokou přesností poznat, jestli má dítě ztrojený jednadvacátý chromozom. To je totiž důkaz, že plod je tímto syndromem poznamenaný.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Test zatím není běžně k dispozici, zkoušejí ho v několika nemocnicích, které vzorky krve posílají do Hongkongu. Jestli se ale potvrdí zatím slibné výsledky, budou nastávající matky podstupovat o jeden stresující a hlavně nebezpečný zásah méně.

Vydáno pod