Tah dámou: Němcová na Hrad?

Praha - Předsedkyně sněmovny a první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová by byla ochotna kandidovat na prezidentku České republiky, pokud by takovou nabídku obdržela. Potvrdila to v diskusním pořadu České televize Tah dámou. Přímou volbu prezidenta sice podpoří, neboť si je vědoma toho, že lidé si to přejí, nicméně připouští, že je jí bližší princip zastupitelské demokracie.

Z pořadu Tah dámou

Jolana Voldánová: „Chtěla Vy byste se stát prezidentkou, kdyby Vám to někdo nabídl?“

Miroslava Němcová: "Myslíte Tah dámou na Pražském hradě? Tak jo."


Sama Němcová se nicméně kloní spíše k tomu, aby současný systém zůstal zachován. Jak sama řekla, má ráda, když jsou věci logicky uspořádané. Podle ní jsme zastupitelskou demokracii, což znamená, že na komunální úrovni zvolíme zastupitelstvo a to zvolí svého starostu. Na krajské úrovni pak volíme krajské zastupitelstvo a to volí svého hejtmana a nakonec na celostátní úrovni posíláme do parlamentu své poslance a senátory a ti vybírají prezidenta. V tom vidí logiku. „Na řadě míst to takhle funguje a lidé mají pocit, že vše proběhlo podle pravidel, nicméně jinde to mohou lidé vidět opravdu jinak,“ dodala Němcova pořadu Tah dámou.

Tah dámou (zdroj: ČT24)

Zatím však zdaleka není jisté, že nástupce Václava Klause, kterému skončí druhé volební období v roce 2013, budou skutečně volit lidé přímo. Politici z koaličních i opozičních stran sice o návrhu přímé volby prezidenta již diskutují, ale ještě je čeká složité vyjednávání o tom, jak by přímá volba měla skutečně vypadat. V brzké budoucnosti se tak hodlají zabývat především dvěma modely – tzv. senátním, který znamená postup dvou nejúspěšnějších kandidátů, a vedle toho ještě australským modelem, kdy by prezident vzešel přímo z jednokolové volby.

Němcová se tak dnes přidala k několika dalším potenciálním uchazečům o funkci hlavy státu. Bývalý premiér Jan Fischer tento měsíc řekl, že chce kandidovat, pokud politici prosadí přímou volbu. Již dříve o svém úmyslu ucházet se o post prezidenta hovořil místopředseda Senátu a Němcové stranický kolega Přemysl Sobotka. V souvislosti s prezidentským křeslem se dlouhodobě mluví například také o ekonomovi a neúspěšném kandidátovi z poslední volby Janu Švejnarovi.