Vondra se obklopuje nedůvěryhodnými lidmi, tvrdí Filip

Praha – Předseda KSČM Vojtěch Filip nemá důvěru v současného šéfa armádních akvizic Františka Nadymáčka, který v době uzavření pro stát nevýhodné zakázky s firmou ProMoPro působil na ministerstvu pro evropské záležitosti. V obou případech pracoval pro ministra obrany a místopředsedu vlády Alexandra Vondru (ODS). Filip to dnes prohlásil v diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce v souvislosti s tím, že finanční analytický útvar ministerstva financí ve čtvrtek oznámil, že vysledoval a zablokoval veškeré podezřelé transakce plynoucí ze zakázky firmy ProMoPro. Firma během předsednictví zajišťovala audiovizuální zařízení a český stát kvůli nevýhodné zakázce bez výběrového řízení přišel o více než 240 milionů korun.

Filipa podle jeho slov na celém případu nejvíce zarazilo, že ministr obrany Vondra stále zaměstnává člověka, který „takový nepořádek udělal“. Mluvil přitom o Františku Nadymáčkovi, jenž v době uzavření nevýhodné zakázky pracoval na právním odboru ministerstva pro evropské záležitosti a Vondrovi předal smlouvu k podpisu. Nadymáček v současné době pracuje na ministerstvu obrany, kde dohlíží nad armádními nákupy. "Já to opravdu považuji za skandální, dodal Filip s tím, že v nynějšího šéfa akvizicí nemá důvěru.

Opozice se již jednou pokoušela kauzu ProMoPro na jednání Poslanecké sněmovny dostat, avšak bez úspěchu. Předseda Filip je přesto přesvědčen, že poslanci by se kauzou měli zabývat, osobně to navrhoval. „V každém případě se tím může zabývat výbor pro evropské záležitosti, který může dát podmět, aby to nebylo tolik politizováno,“ prohlásil šéf komunistů v OVM.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Finanční analytický útvar ministerstva financí tento čtvrtek oznámil, že se mu podařilo vystopovat veškeré podezřelé transakce související se zakázkou firmy ProMoPro, ve kterých proudilo celkem 525 milionů korun. Šéf rezortu Miroslav Kalousek proto v dnešním pořadu vysvětlil, proč se MF rozhodlo zveřejnit závěry vyšetřování na zvláštní tiskové konferenci, na které práci útvaru označil za „standardní vyšetřování zcela nestandardní zlodějiny“. „Tento případ je výjimečný v tom, že poprvé byla naplněna naše ambice nejen označit něco nepoctivého a podat trestní oznámení, ale také zablokovat peníze,“ zdůraznil a zároveň odmítl motivaci politického boje.

Ministr Kalousek dokonce kvůli účelům oznámení o zmrazení podezřelých transakcí zbavil mlčenlivosti šéfa finančního analytického útvaru Milana Cícera. Tento podle svých slov nestandardní krok hájil tím, že musel bránit pověst útvaru. Jeho lidé totiž podle něj byli politiky veřejně nařčeni z účelové kampaně. Kalousek přitom prohlašuje, že zákon neporušil, právní rozbor k tomu ale nemá. „Jsem přesvědčen, že jsem jednal ve veřejném zájmu,“ řekl ministr financí v OVM.

Finanční toky v kauze ProMoPro
Zdroj: ČT24