Řidiči kamionů jsou příliš neukáznění, míní policie

Praha – Ministerstvo dopravy a policie připravují tažení proti řidičům kamionů. Obě instituce jsou přesvědčeny o tom, že neúnosně roste počet přestupků, které řidiči náklaďáků páchají. Především podle statistik soustavně ignorují povinné přestávky, častěji řidiči kamionů chybují i během přepravy nebezpečného nákladu. Policejní kontroly by se proto měly zintenzivnit, navíc chce ministerstvo zvýšit jejich pravomoci.

Podle statistik vzrostl počet přestupků, při kterých byli přistiženi řidiči kamionů, o čtvrtinu. To je podle ministerstva dopravy a policie příliš stejně jako zdvojnásobení přestupků řidičů přepravujících nebezpečné náklady. „Naším požadavkem je, aby byl zvýšen počet kontrol kamionů,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.

Policie přání ministerstva zřejmě vyhoví. Podle ředitele dopravní policie Leoše Tržila se připravuje zdvojnásobení počtu specializovaných kontrolních týmů, které se zaměřují právě na kamiony. Zatím jich je v Česku čtrnáct. Jejich vybavení je ale drahé, proto by policie chtěla evropský příspěvek. „Pracoviště by bylo vybaveno nejen vozidlem, ale byly by tam i váhy a veškeré programové softwarové vybavení pro kontrolu nákladní dopravy,“ popsal výbavu týmů ředitel Tržil.

Ve větší míře má represi vůči řidičům kamionů pomáhat taky automatizovaná technika zabudovaná v některých vozovkách. „Na dálnici D1 zabudováváme vážicí smyčky, které policii okamžitě poskytnou údaje o tom, zda je vozidlo přetížené, případně o kolik,“ podotkl mluvčí Ptačinský.

Pokud projde chystaný návrh silničního zákona, dostane policie nové možnosti. Při pochybnostech o stavu kamionu například bude moci nařídit přímo na místě technickou kontrolu pomocí speciálního mobilního zařízení.

Kontroly nákladní dopravy
Zdroj: ČT24