Hasičům chybí peníze, některé výjezdy přebírají dobrovolníci

Jindřichův Hradec - Profesionální sbory hasičů v některých českých městech začaly omezovat své výjezdy a volají do služby dobrovolníky. Reagují tak na ohlášené úspory. V letošním roce dostali jen v jižních Čechách na svou činnost o 12 milionů korun méně než v loňském roce. Profesionálové tak například nově nebudou likvidovat bodavý hmyz nebo otevírat uzamčené byty. Jednotka jedenácti dobrovolníků už působí v Jindřichově Hradci. Provoz bude částečně financovat radnice, přispěje na něj i kraj. Jihočeští hasiči mají každoročně kolem 7 500 zásahů. Požáry představují asi jen 14 procent z ohlášených událostí.

Dobrovolní hasiči v Jindřichově Hradci mají k dispozici cisternu a dodávku se speciálním vysavačem na bodavý hmyz, čerpadlem a lopatou na odstraňování sněhu. Zásahové obleky a další základní vybavení koupila novému výjezdovému týmu radnice.

Podle velitele jednotky Lubomíra Berana nechtějí dobrovolníci suplovat práci profesionálů. Budou s nimi ale úzce spolupracovat a do terénu vyrazí, pokud si je lidé vyžádají. Ze základny by každý den měli vyjet k zásahu do deseti minut. „Je smutné, že města aktivizují své sbory dobrovolných hasičů na technické výjezdy, což doposud zajišťoval stát,“ reagoval hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Profesionální hasiči budou podle mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Venduly Matějů zasahovat jen v případech, kdy půjde o ohrožení života nebo zdraví: „U dalších technických zásahů nebudeme.“ V kraji je dvacet profesionálních jednotek. Žádnou z nich hasiči kvůli úsporným opatřením nezruší. Zanikne ale 22 míst, přesně tolik hasičů totiž odejde do důchodu a noví za ně nenastoupí.  

HI-RES
Zdroj: ČT24