Polský prezident v Praze, dorazili i zástupci PKN Orlen

Praha – Prezident Václav Klaus pozval do Prahy na státní návštěvu svůj polský protějšek – Bronislawa Komorowského. Oba si pochvalovali vynikající česko-polské vztahy, které se mohou opřít o společné zájmy v EU, podobnou historickou zkušenost i stále intenzivnější hospodářskou provázanost. Komorowski se sešel také se šéfy obou komor Parlamentu a na programu měl i schůzku s pražským primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS).

„Oba cítíme totéž, že polsko-české styky jsou v rámci tohoto širokého záběru absolutně nejdůležitější,“ řekl Komorowski. Obě země budou mít podle něj příležitost využít své těsné vazby v době, kdy bude Polsko předsedat Evropské unii a Česko tzv. visegrádské čtyřce sdružující země středoevropského regionu. Polsko vedení sedmadvacítky převezme letos v červenci. Podle diplomatických zdrojů se chce soustředit například na rozšíření EU o země západního Balkánu a také na spolupráci s postsovětskými republikami ve Východním partnerství, jehož činnost sedmadvacítka zahájila v roce 2009 v Praze, kdy unii předsedalo Česko.   

Obě země mají také zájem na propojení plynovodů u česko-polských hranic, které otevře Polsku cestu k severojižnímu plynovému spojení. Klaus připomněl také stavbu dálnice mezi Bohumínem a Gliwicemi, která poprvé propojí ČR a Polsko dálniční sítí. Polská armáda by také mohla odebrat část nepotřebných bitevníků L-159, tendr na cvičná letadla zahájí Polsko v březnu. 

Brífink po setkání českého a polského prezidenta (zdroj: ČT24)

Spolu s Komorowským do Česka přijeli i vrcholní zástupci rafinérského koncernu PKN Orlen, který vlastní český Unipetrol. Dnes se s nimi sešel premiér Petr Nečas. Podle vládního mluvčího Jana Osúcha šlo o „pravidelnou konzultaci s naším zahraničním strategickým partnerem v českém ropném a rafinérském sektoru“. Tématem diskuse podle něj byly i otázky energetické bezpečnosti a zlepšování spolupráce firmy s českou vládou. Komorowski v úterý zamíří do Litvínova, kde se setká se zástupci Unipetrolu.   

S premiérem Nečasem se polský prezident sejde zítra ráno na pracovní snídani. Také s ním chce hovořit o energetice, přesněji o spolupráci při budování severojižního plynového spojení, ale i koordinaci pozic před březnovou Evropskou radou. Oba politici by také měli hovořit o polském předsednictví EU, spolupráci v rámci visegrádské skupiny i dvoustranné spolupráci.