Státní zástupce vyhrál spor o vyhazov, nemá se ale kam vrátit

Ústí nad Labem – Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem zřejmě čeká dvojvládí. Na místo krajského státního zástupce se vrací Jan Jakovec poté, co vyhrál soudní spor o svém odvolání. Jenže dosavadní krajský státní zástupce Jiří Křivanec, který odvolaného Jakovce nahradil, se svého postu vzdávat nechce. Podobná situace mohla nastat i na vrchním státním zastupitelství v Olomouci.

Jan Jakovec si v kauze údajné korupce někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka neodpustil kritická slova a musel ze svého postu krajského státního zástupce odejít. Odvolání se ale úspěšně bránil u soudu a teď se chystá zpět. „Koneckonců to byl smysl mojí žaloby,“ uvedl Jakovec. Jenže na tomto postu momentálně působí Jiří Křivanec – a ten odejít nechce. „Na své straně jsem prozatím žádné důvody pro rezignaci neshledal,“ prohlásil Křivanec. „Nemůžu nikoho přemlouvat, aby se vzdal funkce,“ řekl k tomu nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Spor bude muset řešit ministr Pospíšil

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Celou věc bude muset vyřešit opět ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Podle mluvčí ministerstva Terezy Palečkové musí náprava nezákonného rozhodnutí směřovat v prvé řadě k navrácení do původního stavu. „Což nelze udělat jinak, než tak, že pan doktor Křivanec opustí funkci,“ uvedla Palečková. Ministerstvo spravedlnosti slibuje, že s nápravou případného dvojvládí na Krajském státním zastupitelství v Ústí nad Labem začne hned, jak to bude možné. Tedy ve chvíli, kdy Jan Jakovec dostane písemně rozhodnutí soudu o tom, že byl odvolán neoprávněně. To by mohlo nastat někdy na začátku března.

Za všemi odvoláními stála kauza vicepremiéra Čunka

Jiří Křivanec byl přitom už jednou z tohoto postu odvolán – právě Jiřím Pospíšilem v únoru 2009. Pospíšil byl tehdy ministrem spravedlnosti ve vládě Mirka Topolánka. Ministrovi se nelíbilo, že Křivanec zbavil funkce šéfa liberecké pobočky státního zastupitelství Adama Bašného. Odvolání Bašného odůvodnil Křivanec mimo jiné komentováním Čunkovy kauzy. Bašný tehdy na semináři české pobočky nevládní organizace Transparency International (TIC) mimo jiné řekl, že Čunkův případ je „největší ranou do pracně budované image justičního systému“. Pospíšilova nástupkyně v úřednické vládě Daniela Kovářová ale Křivance do funkce vrátila.

Podobná situace jako na ústeckém zastupitelství se mohla stát i na vrchním státním zastupitelství v Olomouci. Do jeho čela se vrací Ivo Ištvan, který byl v roce 2007 - opět kvůli kauze Čunek - odvolán. Ištvan se však kvůli svému odvolání obrátil na soud a soudní spor, podobně jako Jakovec, vyhrál. Jeho předchůdkyně Milena Hojovcová ale na svoji funkci rezignovala a vrátila se do Brna jako řadová žalobkyně tamního státního zastupitelství. Ištvan by se měl funkce ujmout 1. března.

Ištvan musel před třemi lety z pozice odejít kvůli tomu, že prý v kauze Čunek nezabránil únikům důležitých informací a navíc nedostatečně koordinoval činnost svých podřízených. Olomoucký žalobce svědčil i ve sporu justičních představitelů v čele s nejvyšší žalobkyní Renatou Veseckou proti její předchůdkyni Marii Benešové. U soudu tehdy uvedl, že v souvislosti s Čunkovým vyšetřováním upozorňoval Pospíšila na to, že chování nejvyšší státní zástupkyně a bývalého místopředsedy Nejvyššího soudu Pavla Kučery nese náznak kárného jednání. Ministr podle něj ale později popřel, že by o konání Vesecké a Kučery vůbec věděl, a poté Ištvana na návrh nejvyšší státní zástupkyně odvolal.