Fiktivní objednávky za armádní peníze před soudem

Praha - Za peníze z rozpočtu ministerstva obrany si údajně dopřávali dovolené a luxusní dárky. Teď za to stojí před pražským městským soudem. Tři bývalí vysoce postavení armádní důstojnící Ivo Zbořil, Petr Šmíd a Ladislav Košner si oficiálně objednávali tonery do tiskáren. Ve skutečnosti si však podle obžaloby za peníze z fondu ministerstva platili třeba na zakázku vyrobené spodní prádlo s logem Armády české republiky. Podle státního zástupce Miroslava Špeciána obžalovaní zásadním způsobem porušili svoje povinnosti při správě majetku armády.

Šmída, který byl z armády propuštěn, měl jako správce armádního účtu podle obžaloby provádět fiktivní objednávky. Košner měl černé účty krýt a Zbořil si pak údajně neoprávněně nechal vyplatit odměnu. Poslední dva jmenovaní se odmítli vyjádřit, Šmída tvrdí, že se ničeho nezákonného nedopustil.

Na seznamu jejich černých objednávek se měli podle spisu obžaloby objevit taky předměty jako lyžařská výbava, rotoped, zahradní malotraktor nebo pobyty u moře. Pokud soud uzná muže vinnými, hrozí jim podle prohřešku 12, 8 a pět let za mřížemi.

Bývalí důstojníci před soudem (zdroj: ČT24)