Aféra fotbalové korupce míří k soudu

Olomouc - Případ korupční aféry mezi fotbalovými kluby Sigma Olomouc a Bohemians Praha míří k soudu. Státní zástupce všechny čtyři aktéry obžaloval. Před soudem se tak budou zodpovídat olomoucký brankář Petr Drobisz, bývalý prezident Bohemians Praha Karel Kapr a tehdejší hráči střížkovského klubu Miroslav Obermajer a David Zoubek. Podání obžaloby potvrdil státní zástupce Petr Matoušek.

Žalobce obžaloval brankáře Drobisze z podplácení, Kapra, Obermajera a Zoubka z přijímání úplatku. „Dnešního dne bude u Okresního soudu v Olomouci na všechny čtyři obviněné podána obžaloba při zachování stávající právní kvalifikace. Pro jiné rozhodnutí nebyly státním zástupcem shledány zákonné podmínky,“ řekl Matoušek.

Údajná korupce se týká utkání posledního kola ligového ročníku 2008/2009 mezi Bohemians Praha a Sigmou Olomouc. Klub Karla Kapra měl za úplatu utkání záměrně prohrát, a umožnit tak Olomouci dostat se do předkola Evropské ligy, což se také stalo. Po dlouhých deseti měsících se o případu zmínil Kapr, který nařkl Olomouc, že si vítězství 3:0 koupila. V polovině dubna letošního roku pak disciplinární komise ČMFS za znevážení jména a také za nenastoupení k duelu s Bohemians 1905 vyměřila Bohemians Praha pokutu 6 milionů korun a odečetla klubu 12 bodů. Zástupci Bohemians Praha přitom odmítali komisi předložit o korupci důkazy údajně na základě upozornění policie. Protože Kapr pokutu nezaplatil, poslal ho fotbalový svaz ještě o soutěž níž, do ČFL.

Podle státního zástupce byl údajný úplatek ve výši 300 000 korun předán do úschovy policie. Uvedl, že Kapr časový odstup ohlášení případu odůvodnil. „Obsah jeho výpovědi a její hodnocení však nelze prezentovat,“ dodal koncem ledna tohoto roku státní zástupce Matoušek.