Heger: Sestry jsou pilířem zdravotnictví s nezastupitelnou rolí

Praha - Sestry jsou podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) pilířem zdravotnictví a mají velký podíl na tom, jak za posledních dvacet let pokročilo. Heger počítá v reformě s růstem pravomocí sester, tím stoupne i jejich finanční ocenění. Přidáno by měly dostat příští rok. Heger to dnes řekl při příležitosti vyhlášení Sestry roku 2010.

„Sestry jsou samozřejmě pilířem zdravotnictví. Co se odehrálo v ošetřovatelské péči, která u nás byla v minulých dobách hodně zanedbaná, sestry ji posunuly strašlivě dopředu a staraly se o humánní stránku věci, o komunikaci s pacientem a slušné chování. To v řadě nemocnic udělalo úplně zázračný vývoj,“ řekl ministr.

Roli sester ocenila také Jana Petrenko z občanského sdružení Koalice pro zdraví. „Sestra je ten bližší kontakt v péči, protože pacient před doktorem má velký respekt. Sestry mají s pacienty kontakty na lidštější bázi,“ řekla.

Výsledky Sestry roku:

  • v kategorii sestra v nemocniční a ambulantní péči zvítězila vrchní sestra kardiologického oddělení Pardubické nemocnice Jiřina Špelinová
  • v kategorii sestra v sociální péči všeobecná sestra Ludmila Kadlecová z luhačovického domova pro seniory
  • v kategorii sestra ve výzkumu a vzdělávání globální manažerka kvality pro dialyzační střediska Jitka Pancířová

Odborná porota udělila také čestné ocenění za celoživotní dílo v ošetřovatelství Anně Chrzové z pražské Všeobecné fakultní nemocnice.

Veřejnost pak hlasováním na webu rozhodla o vítězce kategorie sestra mého srdce. Stala se jí vrchní sestra anesteziologicko-resuscitačního oddělení Nemocnice Znojmo Marie Čechová.

V souvislosti s protestní odborovou akcí Děkujeme, odcházíme, která přinesla lékařům zvýšení platů, se sestry v platových požadavcích „rozdělily“. ČAS chtěla ze dvou miliard slíbených na platy zdravotníků část i pro sestry. Na Facebooku vznikla početná skupina sester, které v zájmu stažení výpovědí   3 800 nemocničních lékařů prosazovaly, aby celé dvě miliardy dostali doktoři. ČAS poté zveřejnila, že to nebude napadat, chce ale v příštím roce navýšení pravomocí sester a spolu s tím i platů.

Krokem ke zvýšení pravomocí sester je novela zákona, kterou schválila sněmovna počátkem února. ČAS navíc vyjednala s ministrem Hegerem, že se bude podílet na reformě zdravotnictví, spolupráce už začala.

V českém zdravotnictví pracuje zhruba 80 000 sester, polovina v nemocnicích. Na rozdíl od lékařů, kteří jsou povinně členy lékařské komory, sestry žádnou jednotící organizaci nemají. Asi 15 000 sester je v České asociaci sester (ČAS), dalších pár tisíc ve zdravotnických odborech.

Dnešní finálový večer na pražském Žofíně je podle organizátorů poděkováním všem sestrám za jejich vytrvalou a obětavou práci. Jedenáctý ročník Sestry roku vyhlásil odborný časopis Sestra, odborným garantem je ministerstvo zdravotnictví. Záštitu nad oceněním převzala stejně jako v minulých deseti ročnících Dagmar Havlová za Nadaci VIZE 97, za hlavní město pak primátor a lékař Bohuslav Svoboda.