Praha pozastavila odtahy při blokových čištěních

Praha – Z pražských ulic dočasně přestanou během blokových čištění už mizet auta. Správa služeb hlavního města tak zareagovala na rozhodnutí Nejvyššího soudu, podle kterého je nutné auto odtažené ve veřejném zájmu (např. čištění nebo státní návštěva) nutné vrátit zpět na původní místo. Správa proti rozhodnutí podala stížnost k Ústavnímu soudu, dokud ten nerozhodne, Praha ve veřejném zájmu odtahovat nebude. Výjimkou budou podle primátorova náměstka Karla Březiny automobily blokující místo havárie.

Náměstek Březina upozornil, že se odtahové služby nadále musí bát lidé, kteří nechají svůj vůz na zákazu zastavení, na chodníku nebo bez platného kupónu v rezidentské parkovací zóně. Za veřejný zájem lze podle Březiny považovat například odtažení vozidel při blokovém čištění ulic, při rekonstrukcích silnic a chodníků, při havárii vodovodního či plynového potrubí, případně při státní návštěvě ústavního činitele. Ve všech těchto případech by město podle rozhodnutí Nejvyššího soudu muselo odtažená vozidla vracet.

K Nejvyššímu soudu se odtahy ve veřejném zájmu dostaly právě z Prahy. V roce 2005 město odtáhlo před blokovým čištěním nepojízdné auto. Majitelka si pro ně dva roky nepřišla, správa služeb potom od ní chtěla více než sto tisíc korun. Podle soudu tomu tak být nemělo – město mělo auto před čištěním odtáhnout a potom zase vrátit. Ačkoli by majitelka byla musela za odtahy zaplatit, cena by byla řádově nižší.

Karel Březina ale vidí ve vracení vozidel odtažených ve veřejném zájmu problém. „Nelze zajistit vrácení všech vozů na stejné místo. Může na něm například zaparkovat jiné auto, může se také stát, že bude nabourané, a pak by se muselo řešit, zda bylo nabourané už předtím, nebo se to stalo při odtahu, nebo až potom,“ uvedl náměstek primátora. Dodal, že pokud Ústavní soud nerozhodne do dubna, omezí Praha jarní blokové čištění.