Dobešovi lidé špehovali úředníky, ministr to nevěděl

Praha - Dění na ministerstvu školství se poslední dobou hemží špinavostmi. K několika přehmatům ministra školství Josefa Dobeše (VV) se nyní přidalo další vážné podezření - Dobešovi přímí podřízení špehovali na dvacet vysoce postavených úředníků ministerstva. Podle dnešní Mladé fronty Dnes (MfD) četli jejich e-mailovou korespondenci a nabourali se do jejich počítačů. Ministr se od kauzy distancoval, zdroj listu však tvrdí, že o sledování musel vědět, což bylo patrné při jednání na ministrově poradě. Ministr ale ve Studiu ČT24 prohlásil, že jde ze strany médií o manipulaci s fakty. Dobeš se navíc pustil do dalšího odvážného kroku, plánuje odvolat dlouholetou náměstkyni za ODS Evu Bartoňovou a místo ní angažovat na post Ladislava Bátoru - kontroverzní osobnost, která se v minulosti angažovala v ultranacionalistické Národní straně i Suverenitě Jany Bobošíkové.

Podle šéfa odboru IT na ministerstvu Ivana Metelky měl být Dobeš o postupu svých podřízených informován. „Mastný mi říkal, že je to na základě požadavku ministra,“ řekl podle zdrojů deníku Metelka. Oba podezřelé ředitele, Šimona Mastného a Jaroslava Říhu, si přivedl do úřadu sám ministr. Ani jeden už na ministerstvu nepracuje. „Je to absurdní, nemůžu být viníkem něčeho, co jsem neudělal a o čem jsem do dnešního rána vůbec nevěděl,“ řekl pro ČT Mastný. Bývalí zaměstnanci ministerstva ale potvrzují, že elektronickou poštu někdo sledoval. A dělo se to prý už před nástupem Josefa Dobeše, pak se situace ještě zhoršila.

„Já jsem to nevěděl a ani dnes nevím, zda je toto tvrzení pravdivé. Nebylo mi vysvětleno, proč dotyčný ředitel IT nešel za svou nadřízenou a neinformoval ji o tomto počínání,“ odpověděl ve Studiu ČT24 Dobeš na otázku, zda věděl, že dva ředitelé jeho kabinetu sledovali elektronickou poštu úředníků na ministerstvu. Podle Dobešových slov měl Metelka o zjištění nestandardního postupu informovat vedle své nadřízené ihned také jeho samotného.

Josef Dobeš pro ČT24:

„Ihned jsem sepsal protokol, ihned jsem ho předal na státní zastupitelství a jsem ten, kdo tlačí, aby se tyto věci vyšetřily. Když začaly unikat nějaké střípky z úřadu, na poradě vedení jsem prohlásil, že najdu viníka a budu chtít, aby byl potrestán. Na jednu stranu totiž vystupuji přísně proti úředníkům na ministerstvu, na druhé straně musím garantovat, aby nikdo neměl přístup k osobním údajům jediného zaměstnance na ministerstvu.“

Vše vyšlo najevo na pondělní poradě, kde se řešilo zabezpečení počítačové sítě po sérii úniků dat z ministerstva školství. „Ředitel IT popsal do několika médií skutečný průběh porady. To, co mi podsouvá pan Kmenta (redaktor MfD), mě velmi pobuřuje,“ prohlásil Dobeš. Sám již celou věc postoupil k vyšetřování a trvá na tom, že viník musí být exemplárně potrestán.

Dobešův nový náměstek - kandidát ultrapravice?

Politicky se Bátora profiloval především v extremistické Národní straně, která během voleb proslula rasistickými výzvami k „dobrovolném přesunu Cikánů do země zaslíbené“. Kandidoval také za Suverenitu Jany Bobošíkové, nyní pokračuje v politické kariéře pod záštitou VV. ČSSD už včera Dobeše vyzvala, aby zprávu o obsazení funkce náměstka svého úřadu Ladislavem Bátorou jasně a veřejně dementoval, nebo aby sdělil, na základě jakých kritérií si Ladislava Bátoru do funkce náměstka vybral a přijal za něj tak svou plnou politickou odpovědnost.

„V tuto chvíli mohu popřít jakoukoli rošádu,“ prohlásil Dobeš pro ČT. Sám nechtěl nic sdělovat předtím, než se zítra osobně sejde s premiérem Petrem Nečasem, protože považuje za korektní, aby o jeho obecně personálních plánech, které mají podle něj směřovat k efektivizaci ministerstva, slyšel premiér jako první. Z Dobešova vyjádření ale vyplývá, že výměna na úrovni jeho náměstků se v blízké budoucnosti neodehraje. Zeštíhlení jejich řad však nevyloučil.

Ministru Dobešovi sice Bátorova minulost nevadí, premiér Petr Nečas se ale proti jeho případnému jmenování náměstkem ostře ohradil. „Pokud se někdo politicky angažoval s NS, jen těžko si dovedu představit, že by zastával tak vysoký post, jako je náměstek ministra. Zvláště v resortu školství a mládeže,“ uvedl premiér pro Lidovky.cz. Bátora je předsedou euroskeptické Akce D.O.S.T., která dlouhodobě podporuje Václava Klause. Dobeš je zase příznivcem vicekancléře prezidenta Petra Hájka.

Nečase také popudilo, že by měl Dobeš chtít vyhodit náměstkyni za ODS Evu Bartoňovou, která má na starosti oblast finanční a právní, na úřadě už „přežila“ sedm ministrů. Žádných pochybení si prý není vědoma. „Pan ministr navrhuje mé odvolání,“ řekla serveru Aktuálně.cz Bartoňová. „S takovým postupem nesouhlasím. Ještě dnes bych se měla sejít s panem premiérem a situaci řešit. Zatím je to ve stádiu vyjednávání,“ komentovala nastalou situaci.

Ladislav Bátora
Zdroj: ČT24/Akce D.O.S.T.