Mrzlo až praštělo. A ještě dlouho bude

Praha - Mrazivá noc dnes srazila rtuť teploměrů hluboko pod nulu. V  Jizerce u hranic s Polskem bylo minus 25,7 stupně, v Šindelové na Sokolovsku klesla dnes ráno teplota ve dvou metrech nad zemí na minus 22,5 stupně Celsia. Mrazivý rekord padl na Lysé hoře v Beskydech, kde teploměry naměřily minus 19,8 stupně Celsia. Podobně mrazivé počasí se očekává i v noci na zítřek. Jarní počasí bude nejdřív kolem druhé březnové dekády.

Na Lysé hoře se teploty měří od roku 1934 a letošní hodnota je nejnižší v historii. Dosavadní minimum pro dnešní den bylo 17,6 stupně pod nulou v roce 1986. Celkový rekord pro Moravskoslezský kraj ale pro dnešní den překonán nebyl. Dosud nejchladněji bylo v roce 1954 v Opavě - Oticích. Tam rtuť v teploměrech tehdy poklesla až na minus 24,5 stupně Celsia.

Dvacet dva a půl stupně naměřili dnes v Šindelové, a šlo tak od počátku zimy šlo o druhou nejnižší naměřenou teplotu. Ještě níže klesla teplota 30. prosince, a to na 25,6 stupně Celsia. Rekordní mráz byl i v Peci pod Sněžkou, Karlových Varech nebo Mariánských Lázních.

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

Březen - za kamna vlezem

Na jarní počasí si budou muset lidé ještě tři týdny počkat. Do té doby vystoupí teploty nad nulu jen zřídka. O víkendu sice přijde mírná obleva, potom se ale opět ochladí. Teploty mohou v noci spadnout až k minus 13 stupňům Celsia. Jarní počasí přijde nejdřív 11. března. Pranostika březen - za kamna vlezem se tak letos zřejmě vyplní.

Jasná noční obloha přinese mráz i v noci na zítřek. Jasno by mělo být v Čechách, na Moravě polojasno s občasným sněžením. Nejnižší teploty klesnou na minus 14 stupňů, nejvyšší se budou pohybovat kolem minus osmi. Koncem týdne se však očekává přibývání oblačnosti, které s sebou přinese i oteplení.

V Praze nejspíš umrzli dva lidé

V noci na dnešek také pražští záchranáři zasahovali u dvou lidí, za jejichž smrt možná může mrazivé počasí. V Praze od začátku zimy podobným způsobem zemřelo již 23 lidí, dodala mluvčí. Nejprve záchranáři vyjížděli po 01:30 do Skloněné ulice poblíž Vysočanského náměstí, kde byl nalezen sedmačtyřicetiletý muž bez známek života. O šest hodin později zasahovali u rybníka v ulici Na Jetelce v Praze 9 u úmrtí 39leté ženy. „V obou případech objasní konkrétní příčinu úmrtí až nařízená pitva,“ uvedla mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová.

Dodala, že nízké teploty mají vliv na zhoršení zdravotního stavu chronicky nemocných, ale mohou být rizikové i pro zdravého člověka. „Velmi nebezpečná je kombinace mrazu a nadměrné konzumace alkoholu,“ poznamenala s tím, že opilý člověk zimu necítí a alkoholem zrychlený krevní oběh přitom odebírá více tělesného tepla.