Přibývá dlužníků, kteří brutálně napadají exekutory

Praha – V České republice poslední dobou přibývá agresivních dlužníků, kteří v terénu brutálně napadají exekutory při vymáhání pohledávek a při zabavování majetku. Na síle navíc nabírají i samotné útoky. Podle přerovského exekutorského úřadu není měsíční léčba napadeného úředníka v nemocnici žádná výjimka. Nejvíc útoční a agresivní jsou notoričtí neplatiči. Jen přerovský exekutorský úřad už podal na agresory desítky trestních oznámení. Pokud se případy dostaly až k soudu, nejčastěji skončily pro dlužníka podmínkou.

Agresivní dlužníci už se jen s nadávkami nespokojí. Podle ředitele Exekutorského úřadu v Přerově Roberta Runtáka se často stává, že dlužník vytáhne i nůž nebo hrozí použitím střelné zbraně: „Zejména v posledních měsících agresivita stoupá.“ Důvodem je i rostoucí počet exekucí. Od roku 2004 se totiž víc než ztrojnásobil.

Advokát Václav Vlk:

„Jsou to notoričtí neplatiči, takže jsou naprosto zvyklí úplně ignorovat právní systém a ignorovat vymáhání práva, proto k tomu přistupují primitivně a agresivně.“

Reportáž Zuzany Hadašové a Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Podle nového policejního zákona, který platí víc než dva roky, nemají exekutoři právo žádat o asistenci mužů zákona předem, ale až ve chvíli, když se cítí ohroženi na životě. Jinak jim policie náklady naúčtuje. Policie jim proto radí, aby při obavách preventivně využívali například bezpečnostní agentury. Ty ale oproti policii nemají žádná speciální oprávnění a podle Runtáka tak u dlužníků příliš respektu nevzbudí.