Dobeš: Domnívám se, že jsem někomu do něčeho šlápl

Praha - Ministr školství Josef Dobeš (VV) se dnes kvůli kauzám na svém resortu sešel s premiérem Petrem Nečasem. Premiér mu podle jeho slov vyjádřil podporu. Ministr Nečasovi vysvětloval, že jde o cílený útok. Nyní chce hlavně připravit hladký průběh státních maturit, které odstartují letos na jaře. Věci veřejné ale podle deníku Právo zvažují, zda by Dobeše ve funkci ministra školství nemohl nahradit někdo jiný. Předsedkyně poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí ale dnes uvedla, že výměna ministra se na klubu ani ve vedení strany nikdy neřešila a že o aktuální situaci na ministerstvu budou s Dobešem jednat v úterý na poslaneckém klubu. Kolem Dobeše se v posledních dnech točí hned několik kauz, se všemi přišla MF DNES. Ministr se od nich distancoval.

„Odcházím odsud s důvěrou pana premiéra,“ řekl po jednání Dobeš. Premiérovi podle svých slov potřeboval sdělit nové informace: „Informace o tom, že tady byl účet zřízen několik let přede mnou, že se ozývají bývalí zaměstnanci, že měli tu zkušenost, že se domnívám, že jsem do něčeho někomu šlápl.“ O odchodu z funkce nyní neuvažuje, o rezignaci by uvažoval například tehdy, kdyby selhaly státní maturity: „Kdyby nedej bože nastala zásadní chyba v maturitách, bylo by mně ctí říct, že toto je moje odpovědnost a dát premiérovi rezignaci.“

Petr Nečas:

„Ministr Dobeš mi sdělil, že ve věci podal trestní oznámení a vnímá to jako útok na svou osobu. Vzal jsem tuto informaci na vědomí a zopakoval jsem, že pokud by se opravdu ukázalo, že někdo sledoval maily zaměstnanců a nezákonným způsobem je prohlížel a shromažďoval, tak by se jednalo o protiprávní krok.“

Dobeš dal loni výpověď 18 procentům zaměstnanců. Nyní se chystá ve velkém slučovat přímo řízené organizace ministerstva a dále propouštět. Tyto nepopulární kroky jsou podle něj důvodem, proč do médií unikají soukromé e-maily a jiné neveřejné informace ministerstva. Za očerňováním by podle něj mohla být i jeho role v kauze Sazka a řada dalších případů. „Sazka a.s. kategoricky odmítá jakékoliv spojování s problémy, které má ministr Dobeš ve svém úřadě,“ reagoval mluvčí Sazky Jan Tuna.

Náměstkyně Bartoňová zůstává ve funkci

O případné výměně náměstků se dnes Dobeš s premiérem nebavil. Během dne ale proběhlo několik dalších schůzek, které spor o náměstka ukončily. „Setrvávám na ministerstvu, zůstávám ve skupině jedna s mírou odpovědnosti, kterou jsem měla do této doby, a pokračuji v úkolech, které jsem měla,“ uvedla dnes po setkání s Dobešem náměstkyně za ODS Eva Bartoňová, kterou chtěl ministr údajně odvolat a nahradit Ladislavem Bátorou. Na poradě vedení resortu ho totiž v úterý představil jako svého poradce i jako kandidáta na náměstka. Bátora dnes ČT řekl, že byl připravený post přijmout, taková nabídka se podle něj neodmítá. V minulosti se ale angažoval v ultranacionalistické Národní straně a Nečas člověka s takovou minulostí opakovaně odmítl. „Nedovedu si představit, že by se člověk s minulostí pana Ladislava Bátory stal náměstkem na ministerstvu školství. Takovou věc jako předseda vlády odmítám,“ zopakoval dnes.

Petr Gazdík pro ČT:

„Věci, které se dějí na ministerstvu školství, jsou podivné. Rádi bychom od pana ministra osobně slyšeli vysvětlení, jak to dnes například požadoval i premiér. Nechceme se o těch věcech dozvídat z médií.“

O aférách na ministerstvu chce jednat i TOP 09, podle poslance Petra Gazdíka by se mohlo vše probrat na koaliční schůzce, která bude příští týden. Poslanec ale zároveň upozornil, že se koalice neschází kvůli Dobešovi, řešit bude především chystané reformy. TOP 09 chce probrat hlavně podezření kolem sledování zaměstnanců ministerstva. Údajně totiž mezi nimi byl i předseda jihomoravské krajské organizace TOP 09 Jan Vitula, který byl Dobešovým náměstkem: „Pan Vitula má skutečně vážné podezření, že i on byl jednou z osob, které měly být sledovány, a zvažuje podání trestního oznámení.“ Vitula zastával funkci ředitele sekce pro čerpání z programů EU. Dobeš ho ale v říjnu odvolal.

Koalice bude zřejmě řešit i vysoké odměny, které podle Gazdíka nebyly pouze na ministerstvu školství. V čase, kdy si většina státních zaměstnanců utahuje opasky, není podle TOP 09 vhodné, aby se na ministerstvech udělovaly statisícové částky.

Po tom, co Dobeš musel řešit nepřiměřené odměny pro své podřízené, objevilo se obvinění, že pomáhal šéfce svého kabinetu Janě Machálkové s vypracováním seminární práce, kterou potřebovala k pokračování bakalářského studia na vysoké škole. Ve středu pak noviny přišly s další kauzou. Dobešovi přímí podřízení údajně špehovali na dvacet vysoce postavených úředníků ministerstva. Podle MF DNES četli jejich e-mailovou korespondenci a nabourali se jim počítačů.