Vojenské muzeum vystavuje osobní věci Mašínů a Paumera

Praha – V předvečer 63. výročí komunistického puče z února 1948 představilo Vojenské historické muzeum na pražském Žižkově výstavu osobních věci bratří Mašínů a Milana Paumera. Většina darovaných exponátů se váže k jejich službě v americké armádě u speciálních oddílů. Prostřelená peněženka nebo hodinky jsou ale památkou na padesátá léta a útěk z republiky přes východní Německo do Ameriky. Hodnota vystavených věcí je podle kurátora výstavy těžko vyčíslitelná a na sběratelském trhu by šlo o obrovské částky. Případ Mašínů ale dodnes vzbuzuje silné emoce - někteří lidé opakovaně požadují, aby jim bylo uděleno státní vyznamenání, jiní je označují za vrahy.

„Z těch významných věcí je to určitě peněženka Milana Paumera a kulka, kterou byl zasažený v roce 1953 příslušníky východoněmecké policie,“ uvedl Eduard Stehlík z Vojenského historického muzea. Mezi dalšími předměty je například vojenský opasek, typické známky americké armády, střelecký odznak nebo zelený baret Josefa Mašína.

Ve sněmovně se nyní projednává zákon o třetím odboji. Podle návrhu by odbojáři měli získat postavení válečných veteránů. „Já si myslím, že tento zákon je velmi důležité přijmout. Náš národ má málo hrdinů a měli bychom umět si jich vážit,“ řekl ČT ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Milana Paumera a tři jeho spolubojovníky proto v předvečer Vítězného února in memoriam vyznamenal Řádem zlaté lípy. Senát už několikrát navrhl členy skupiny vyznamenat. Prezident ale zatím horní komoře nevyhověl. V březnu 2008 předal tehdejší premiér Mirek Topolánek celé skupině plaketu předsedy vlády, což okamžitě vyvolalo kritiku ČSSD i KSČM.

Skupina bratří Mašínů se po únoru 1948 pokoušela ochromit nastupující totalitní režim sabotážemi. V roce 1953 pak bratři Mašínové spolu s Milanem Paumerem utekli na Západ. Jejich činnost proti komunistické diktatuře v Československu a útěk přes východní Německo si vyžádaly 6 mrtvých. Dva členové skupiny padli do zajetí a byli popraveni, za útěk bratří Mašínů skončili na oprátce další tři lidé, jeden člověk dostal trest doživotí a čtrnáct lidí bylo odsouzeno v průměru na 17 let. Matka Mašínových ve vězení zemřela. Paumera východoněmecký pohraničník střelil do břicha.

Česká společnost je v názoru na odboj skupiny dodnes dramaticky rozdělená. Shodný názor nepanuje ani mezi historiky. Někteří je považují za hrdiny protikomunistického odboje, jiní pochybují o tom, zda jejich ozbrojené akce komunistickému režimu více škodily, nebo spíš nahrávaly jeho propagandě a zda byly oprávněné, když nebyla válka.