Za sebevraždu policistky dostal její šéf pokutu

Praha - Přímý nadřízený devětadvacetileté policistky, která loni v červnu spáchala v budově pražské hospodářské kriminálky sebevraždu, byl potrestán snížením platu. Podle vyšetřovatelů případu se dopustil pouze přestupku. Informovaly o tom Lidové noviny.

„Jednomu z přímých nadřízených dotyčné kriminalistky byl uložen kázeňský trest snížení základního platu. Nedodržel úkoly vedoucího pracovníka,“ řekla policejní mluvčí Andrea Zoulová. Čeho přesně se dopustil, ale policie tají.

Mladá žena se zastřelila služební zbraní přímo v budově pražského policejního ředitelství. Na místě nechala dopis na rozloučenou, v němž si stěžovala na šikanu ze strany nadřízených. Inspekce následně zjistila, že s ní její vedoucí nejednal tak, jak měl.

„Prověřováním nebylo zjištěno podezření z trestného činu a věc byla Inspekcí Policie ČR v měsíci prosinci loňského roku odevzdána řediteli Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy ke kázeňskému projednání,“ sdělila mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Podle policie za posledních pět let počet sebevražd ve sboru nepřesáhl deset případů ročně. Nejvíce sebevražd policie zaznamenala v roce 1998, kdy jich bylo osmnáct.