V Česku dál mrzne až praští

Praha – Česko dál svírají kruté mrazy. Na řadě míst v zemi i dnes v noci padaly teplotní rekordy. Nejchladněji bylo na horách, místy až přes dvacet stupňů pod nulou. Nejchladněji bylo dnes ráno v Jizerce v Jizerských horách – minus 26,5 stupně Celsia, což je pro tento den rekordní hodnota. V příštích dnech by se mělo začít oteplovat, takže rekordní mrazy nehrozí. V panujících mrazivých teplotách kontrolují městští strážníci, a to především v nočních hodinách, lidi bez domova. Právě pro ně totiž znamenají nízké teploty přímé ohrožení, jen od začátku týdne jich mrazivé podmínky nepřežilo hned několik.

Všeobecně jsou dnešní ranní teploty o něco vyšší než v předchozích dnech, přesto byly na řadě míst zaznamenány teplotní rekordy. V Adršpachu byla dnes ráno naměřena rekordní teplota minus 16,5 stupně Celsia. Jinak se teploty pohybují mezi minus 11 až minus 15 stupni Celsia. V Bedřichově naměřili 19,9 stupně pod nulou, rekord ale nepadl. Nejchladnější 25. únor tam zažili v roce 1956, kdy rtuť teploměru spadla až k minus 26 stupňům Celsia.

Některým bezdomovcům se do využívání sociálních služeb nechce

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Několik bezdomovců nocujících na břehu Vltavy z jejich provizorních příbytků ani mrazy nevyženou. Jsou zvyklí, říkají, ostatně někteří tu žijí už léta. „Topíme si, kupujeme si bombu a uděláme si teplý čaj nebo teplé kapučíno,“ říká jeden z nich. Na loď Hermes nebo do Armády spásy, které nabízejí ubytování, nechce z těchto lidí nikdo. „Není to moje parketa…, mám tady vařič a vařím si na něm,“ tvrdí další.