Vlčkovu půjčku projedná soud až 6. května

Praha - Obvodní soud pro Prahu 3 dnes odročil projednání sporu Zdeňka Klapky a bývalého předsedy Poslanecké sněmovny Miloslava Vlčka na 6. května. Někdejší Vlčkův asistent a prostějovský právník zažaloval sociálnědemokratického politika proto, že mu údajně dluží 2,5 milionu korun s úroky. Vlček však tvrdí, že si od Klapky peníze nepůjčil. Aféra přispěla k Vlčkovu odchodu z čela sněmovny.

Klapka tvrdí, že Vlčkovi půjčil peníze v říjnu 2005 na volební kampaň. Údajně s ním podepsal dohodu, že mu politik do konce roku 2006 vrátí dva miliony korun, 500 000 mu zůstane jako dar v případě, že Klapka bude jeho asistentem. Pokud prostějovského právníka za asistenta nepřijme či s ním později pracovní poměr ukončí, měl zaplatit celou částku do deseti dnů. Klapka originál smlouvy o půjčce nemá, prý existoval jen jeden, který si ponechal Vlček. Peníze předal politikovi ve své kanceláři v hotovosti, uvedl.

Vlček tvrdí, že smlouva mezi ním a jeho bývalým asistentem nikdy neexistovala, peníze od něj také nepřebral. Od Klapky si prý půjčil peníze pouze jednou. Šlo o 1,1 milionu pro přítele, které následně právníkovi vrátil. Přiznává, že tím, že mu je donesl v hotovosti, spáchal přestupek.

Soud bude řešit Vlčkovu půjčku (zdroj: ČT24)

Vlček rezignoval na funkci předsedy Poslanecké sněmovny loni na jaře právě kvůli medializovaným kauzám spojeným s dotacemi a půjčkami. Jeho bývalému poradci Petru Vrtalovi totiž poslanci schválili 25 milionů korun na neziskové sportovní centrum, peníze ale skončily v luxusním hotelu, který je nyní na prodej. K odchodu přispěl i fakt, že splatil více než milionovou půjčku Klapkovi v hotovosti, což odporuje zákonu.

Vydáno pod